EU-panelens kopplingar till sockerindustrin

Postades den 2 februari, 2016

När EU:s livsmedelsmyndighet Efsa skulle granska hur sockret påverkar hälsan kom kommittén fram till att man inte blir tjock av socker. Nu avslöjas kopplingar mellan kommitténs experter och sockerindustrin, och studierna de lutade sina slutsatser mot var betalda av godis- och läskindustrin.

Här är kopplingarna mellan experterna i Efsas panel* och sockerindustrin. Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin.

  • Carlo Agostini
    Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
  • Jean Lois Bresson
    Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
  • Susan Fairweather-Tait
    Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca-Cola och Unilever.
  • Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
    Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez).
    Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
  • Seppo Salminen
    Medlem i Valios rådgivande panel.
    Har fått forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
  • Yolanda Sanz
    Har fått forskningsanslag av Danone institute.
  • John Joseph Strain
    Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
  • Inge Tetens
    Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI.
    Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

*panelmedlemmar mellan 2009-2012

Rapporterna sockerindustrin betalat

När experterna i Efsa-kommittén motiverade sin slutsats, att man inte blir tjock av socker, hänvisade de till en rad studier som var betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars.

Efsa hänvisar till dessa studier för att bevisa att det inte finns tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca-Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

Källa

Sveriges Radio: EU-panelens kopplingar till sockerindustrin