Maten är en dold sockerfälla

Postades den 2 april, 2015

Det är inte bara godis och läsk som är sockerfällor, även maten innehåller mycket dolt socker. I P4 Västernorrland hörs idag Bitten Jonsson, addictionspecialist och föreläsare som i 22 år jobbat med sockerberoende och kartlagt matens innehåll. Hon säger att det bästa sättet att undvika tillsatt socker och att veta vad man får i sig, är att tillaga mat från grunden med rena, färska råvaror.

En matsked sylt innehåller fyra sockerbitar, en halvliter läsk arton sockerbitar, en liten burk youghurt kan innehålla sju sockerbitar. Det vet de flesta av oss. Däremot innehåller också många halvfabrikat socker, som blodpudding, tacokryddmix, pulversåser och potatismos.

– Man tillsätter flera sorters sockerarter och det står inte alltid socker. Man ska nästan vara kemiprofessor ibland för att tolka innehållsförteckningarna, säger Bitten Jonsson.

Sveriges Radio P4 Västernorrland: Maten är en dold sockerfälla