Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer

Postades den 1 februari, 2016

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har kommit fram till att det inte finns någon bevisad koppling mellan socker och övervikt. Men den slutsatsen har grundat sig på rapporter betalda av sockerindustrin, visar Ekots granskning. Det här har troligtvis påverkat slutsatserna hävdar experter.

Av fem vetenskapliga rapporter som Efsa använder för att ifrågasätta kopplingen mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång, är fyra betalda av socker-, läsk- och godisproducenter.

En talesperson för Efsa säger till Ekot att vem som betalar en studie inte är intressant.

– Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin. Det som är viktigt, är hur studien är gjord, säger talespersonen.

Men det stämmer inte. Det är vetenskapligt bevisat att finansieringen spelar roll.

Det säger Maria Bes Rastrollo professor på Navarrauniversitetet i Spanien som granskat finansieringens betydelse för forskningsresultatet.

Sveriges Radio: Sockerindustrin kan ha påverkat EU:s rekommendationer