Studie styrker direkt samband mellan sockerintag och hjärt- kärlsjukdom

Postades den 29 maj, 2015

Drycker sötade med låg, medelhög och höga halter av High Fructose Corn Syrup (som vi nämnde i detta inlägg) ökar markant riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom, rapporterar en grupp forskare vid University of California, Davis. Studien styrker ett direkt, konkret samband mellan sockerintag och hjärt- kärlsjukdom. Den visar även att riskerna ökar efter bara två veckors förhöjt intag.

I studien användes High Fructose Corn Syrup (HFCS) i olika sötade drycker. Resultaten kommer att publiceras i juninumret av American Journal of Clinical Nutrition.

– Studien visar tydliga indikationer på att människor är väldigt känsliga för de skadliga effekter som ett större intag av socker i kosten medför, även på många olika konsumtionsnivåer, säger Kimber Stanhope, huvudförfattare bakom rapporten och forskare vid UC Davis School of Veterinary Medicine.

The American Journal of Clinical Nutrition: A dose-response study of consuming high-fructose corn syrup–sweetened beverages on lipid/lipoprotein risk factors for cardiovascular disease in young adults