Anger ej sockermängden

Postades den 2 september, 2014

Vi läste av en slump innehållsförteckningen på ovanstående wrap från Wrapsons & Deli AB och noterade att de inte anger hur mycket socker den innehåller. I innehållet hittade vi (naturligtvis) sockerarter i form av ”socker”, ”glukossirap”, ”druvsocker” samt ”maltodextrin” men när vi studerade näringsvärdet per 100 g så hittade vi endast ”Kolhydrater: 15,9 g”. Ingenstans angavs hur mycket av detta som var sockerarter.

Vi mailade Kimmo Hongisto som ansvarar för kvalitén på Wrapsons & Deli AB.

Hej Kimmo,

Vi undrar hur mycket socker det är i den wrap vi har bifogat bilder på.

Näringsvärde per 100 g Kolhydrater: 15,9 g (varav sockerarter: ?)

– Tyvärr så har vi inte ännu fått all information från våra leverantörer gällande sockerarter. Vi jobbar på frågan och räknar med att bli färdiga med ny märkning som inkluderar sockerarter under november månad.

Varför finns produkten att köpa i butik utan korrekt märkning? Bryter inte detta mot gällande lagstiftning?

– Vi följer gällande lagstiftning. Nya regler för märkning börjar gälla den 13 december 2014. Då måste alla ange även t.ex. sockerarter. Det tar dock tid för oss för vi är beroende av våra leverantörer.

Gäller det alla sockerarter?

– Ja det gäller sockerarter som en grupp.

Positivt! Efter 13 december 2014 måste alltså mängden sockerarter anges. Ett steg i rätt riktning.

Uppdatering efter mailkonversation med Livsmedelsverket:
”Från och med den 13 december 2014 blir uppgiften obligatorisk att lägga till för företagare som har en näringsdeklaration i märkningen på sin produkt. Fr.o.m. den 13 december 2016 blir näringsdeklaration obligatorisk för de allra flesta livsmedel.”

Däremot skriver Livsmedelsverket att maltodextrin inte ingår i lagstiftningen fastän det omvandlas till monosackarider i kroppen. Vi har mailat och frågat varför, men inte fått något svar ännu.