Coca-Cola Life – Bra eller dåligt?

Postades den 15 februari, 2015

Coca-Cola Life – grönt omslag, mindre socker, steviaextrakt och färre kalorier. Har Coca Cola äntligen lyckats ta fram något hälsosamt för oss konsumenter? Självklart inte, detta är bara ett försök att vända de allt mer negativa försäljningssiffrorna. 

OBS! Coca-Cola Life introducerades i Sverige 2014 men slutades sälja 2017 pga dåligt försäljningsresultat.

Coca-Cola Life har grönt omslag

Coca-Cola Life må ha ett grönt omslag som ser fräscht och nyttigt ut, men det är allt. Coca-Cola Life är fortfarande ingen hälsosam dryck.

Coca Cola Life

Coca-Cola Life har mindre socker

Coca Cola Life innehåller 6,7% socker. Visst, det är mindre socker än i en ”vanlig” Coca Cola (som innehåller 10,6%) men det är fortfarande för mycket. Så här mycket socker får du i dig när du dricker Coca Cola Life:

  • 33 cl = 22,1 g socker eller ca 6 st sockerbitar
  • 50 cl = 33,5 g socker eller ca 9 st sockerbitar
  • 1,5 liter = 100,5 g socker eller ca 28 st sockerbitar

Coca-Cola Life innehåller INTE Stevia

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana. Den odlas traditionellt i Sydamerika och innehåller söta ämnen som är ca 300 gånger sötare än socker. Låt dig dock inte luras och tro att Coca Cola Life innehåller själva växten stevia, faktum är att användning av färsk eller torkad stevia är förbjuden av EU då den inte är betraktad som ”säker”. Coca Cola Life innehåller istället ett processat extrakt ifrån stevia som kallas för steviolglykosider.

Coca-Cola Life innehåller Steviolglykosider

Coca-Cola Life innehåller Steviolglykosider (E 960) – ett relativt nytt sötningsmedel som godkändes av EU 2011. Extraherade extremt söta steviolglykosider är ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma, enligt Göran Petersson vid Chalmers som har publicerat en mer utförlig rapport för den som är intresserad att läsa mer.

Coca-Cola Life innehåller färre kalorier

Från Coca-Cola.se:

”Coca-Cola life är den första Coca-Cola som är sötad med socker och steviaextrakt. Den har samma goda smak som du kan förvänta dig av en Coca-Cola men med en tredjedel mindre socker och därmed en tredjedel färre kalorier.”

”Färre kalorier” heter det, som om antalet är problemet! Enligt Coca-Cola har överviktiga ätit för mycket och motionerat för lite, men det är en felaktig idé som de gärna sprider för att de på så sätt kan lägga skulden på konsumenten istället för deras egna produkt.

Det är aldrig antalet kalorier som är grundproblemet. Grundproblematiken ligger i den obalans som skapas utifrån vilken typ av kalorier vi stoppar i oss.

Om kalorierna som kommer in höjer blodsockret så skapas obalans i kroppen vilket medför följdproblem som onormal hunger, onormal fettinlagring etc. Därför spelar det mindre roll hur mycket kalorier drycken innehåller, så länge den innehåller socker så bör du avstå från den. Läs mer om hur du når din drömkropp (dvs en balanserad kropp som mår bra).

Tidigare inlägg om läsk: