Coca-Cola sponsrar vilseledande forskning

Postades den 12 augusti, 2015

Svenska och utländska medier rapporterar att Coca-Cola sponsrar välkända forskare som via en nystartad organisation sprider budskapet om att fetma inte beror på kosten, utan mängden träning. 

Läskindustrin blir alltmer desperat i takt med att försäljningen sjunker och verkar kunna göra vad som helst för att fortsätta inbilla människor att fetma endast beror på för lite motion. Det senaste tilltaget i USA är den nystartade organisationen Global Energy Balance Network där forskare hävdar att det är för stort fokus på kosten och att folk glömmer bort det viktigaste – träningen.

I en video sitter en forskare och förklarar hur de vill ”utbilda människor” i energibalans. Enligt organisationen spelar det ingen roll vilken typ av kalorier som konsumeras, det viktiga är att hålla koll på antalet och sedan förbränna dessa kalorier via träning. Denna gamla myt är naturligtvis helt fel, men ligger helt i linje med vad Coca-Cola alltid försökt inbilla människor, dvs; ”drick vår skit men glöm inte att springa bort kalorierna efteråt”. Att sockret i läsk påverkar vår hormonella balans och skapar fetma och en rad andra problem talas det desto mindre om.

Coca-Cola hävdar att de inte har något med denna organisation att göra (förutom att de gett bidrag vilket informeras om på hemsidan). Lustigt, med tanke på att organisationens domännamn (gebn.org) är registrerat av Coca-Cola.