Jorden är universums mittpunkt

Postades den

Hur skulle du reagera om du träffade någon med en geocentrisk världsbild, dvs. en person som anser att jorden är universums mittpunkt? Sannolikheten att vi träffar en sådan person nu för tiden är liten då vetenskapen visat att verkligheten är annorlunda. Hur är det då med kosten?

En av våra läsare kommenterade via vår Facebooksida att han inte förstår hur folk kan vara emot en kost med mindre kolhydrater och mer fett. Vi tänkte svara där men insåg att det lika gärna kunde bli ett blogginlägg. Så, här kommer vårt svar:

Lugn bara, det tar en stund för människor att ta till sig ny information. Majoriteten var tidigare överens om att jorden var universums mittpunkt och den minoritet som sa något annat häcklades. Sedan kom ny fakta och allt fler började förstå att det gamla tänket var fel. Slutligen hade majoriteten anammat minoritetens tänk och således ändrat ståndpunkt och då hände det som händer idag ifall någon påstår att jorden fortfarande är universums mittpunkt! Det är helt enkelt svårt att ta personen på allvar.

Minoriteten blir majoritet

Det är samma sak med kosten. Majoriteten missköter maten och äter medicin när hälsan sviktar, medan en minoritet har insett att maten är medicinen. Denna minoritet presterar på topp efter att ha insett fördelarna med energi i form av bra fett, medan majoriteten är rädda för fett och överkonsumerar kolhydrater i form av socker och stärkelse vilket påverkar deras blodsocker och skapar hormonell obalans med diverse problem som följd. Minoriteten tar personligt ansvar för sin hälsa och ifrågasätter officiella kostråd som inte håller närmare granskning medan majoriteten litar på att de råd som ges är korrekta.

“En minoritet har insett att maten är vår medicin, medan majoriteten missköter maten och äter medicin när hälsan sviktar.”

Lyckligtvis inser allt fler att vetenskapen stödjer minoritetens tankar, vilket kommer leda till att minoriteten snart representerar majoriteten. Då tvingas industrin ändra beteende och möta deras efterfrågan på livsmedel som främjar hälsa, istället för tvärtom.

Tittar vi på den gamla fettskräcken så är vi nog där. Iaf om vi tittar på ett paradigmskifte utifrån dessa olika faser:

 1. Allmänt tankemönster finns, problemlösning sker inom ramarna för detta tankemönster.
  Exempel: Mättat fett är farligt.
 2. Anomali (faktum som strider mot tankemönstret) förekommer, som kollektivet inte förmår ta till sig, eftersom de fastnat i sitt tankemönster.
  Exempel: Personer som åt mer fett förbättrade hälsan. Ulf Bohman, dåvarande chef på Livsmedelsverket nutritionsavdelning meddelade 2009 att Livsmedelsverket råd när det gällde mättat fett var att minska på konsumtionen. “Ett mycket stort antal vetenskapliga studier visar sammantaget att mättat animaliskt fett ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom och cancer.” Han menade att alla som förespråkade en fet lågkolhydratkost byggde sina budskap på “tro och inte på vetande”. Han meddelade att “Livsmedelsverket håller fast vid principen att kostråden ska vila på bred vetenskaplig grund”.
 3. Forskningen kommer till en kris där detta nya faktum måste förklaras.
  Folk började ifrågasätta hur de som åt mer mättat fett kunde må bättre om det nu var så farligt?
 4. Forskningen kommer till en förvetenskaplig fas, där det nya paradigmet fastställs.
  Analyser visar att tesen saknat bevis och artiklar som DN’s: Hur farligt är fett? börjar synas allt mer runt om i världen.
 5. Ny fas av normalvetenskap inom det nya paradigmet
  Nya studier utgår från att mättat fett inte är farligt.

(Med fett menar vi naturligt fett. Läs mer: Skillnaden mellan naturligt fett och kemiskt processat fett).

Nu gäller det bara att alla andra delar också får samma genomslag. Hur lång tid kommer dessa paradigmskiften ta? Svårt att säga. Men lugn bara, tiden kommer. Förr eller senare!

PS.

Även om resten av världen insett felet med fettskräcken så tror Livsmedelsverket fortfarande att fett gör oss feta och tycker att vi bör dra ner på mättat fett (rekommendation på deras hemsida, hänvisning saknas i vanlig ordning). Nåja, vi förväntar oss inget annat av landets enda kvarlevande dinosaurier. Det är helt enkelt svårt att ta dem på allvar.

Kommentera