Paradigmskifte inom kost och hälsa

Postades den 14 juli, 2015

Hur skulle du reagera om du träffade någon som anser att jorden är universums mittpunkt? Sannolikheten är låg då fakta visat att verkligheten är annorlunda. Hur är det då med kosten?

En av våra läsare kommenterade via vår Facebook sida att han inte förstod hur folk kan vara emot en kost med mindre kolhydrater och mer naturligt fett. Här kommer vårt svar:

Det tar en stund för människor att ta till sig ny information. Majoriteten var tidigare överens om att jorden var universums mittpunkt och den minoritet som sa något annat häcklades. Sedan kom ny fakta och allt fler började anamma det nya tänket.

Minoriteten blir majoritet

Det är samma sak med kosten. Majoriteten missköter kosten och äter medicin när hälsan sviktar, medan en minoritet har insett att kosten är medicinen. Denna minoritet presterar på topp efter att ha insett fördelarna med energi i form av bra fett, medan majoriteten är rädda för fett och överkonsumerar kolhydrater i form av socker och stärkelse vilket påverkar deras blodsocker och skapar hormonell obalans med diverse problem som följd.

Minoriteten tar personligt ansvar för sin hälsa och ifrågasätter officiella kostråd som inte håller närmare granskning medan majoriteten litar på att de råd som ges är korrekta. Vilket de givetvis också bör kunna göra (i den bästa av världar).

”En minoritet har insett att maten är vår medicin, medan majoriteten missköter maten och äter medicin när hälsan sviktar.”

Lyckligtvis inser allt fler att vetenskapen stödjer minoritetens tankar, vilket kommer leda till att minoriteten snart representerar majoriteten. Då tvingas industrin ändra beteende och möta deras efterfrågan på livsmedel som främjar hälsa, istället för tvärtom.

Fett bra exempel

Tittar vi på den gamla fettskräcken så är vi nog där. Iaf om vi tittar på ett paradigmskifte utifrån dessa olika faser:

 1. Allmänt tankemönster, problemlösning sker inom ramarna för detta tankemönster.
  Exempel: Mättat fett är farligt.
 2. Anomali (fakta som strider mot tankemönstret) förekommer, som kollektivet inte förmår ta till sig, eftersom de fastnat i sitt tankemönster.
  Exempel: Personer som åt mer mättat fett förbättrade hälsan.
 3. Forskningen kommer till en kris där detta nya faktum måste förklaras.
  Folk började ifrågasätta hur de som åt mer mättat fett kunde må bättre om det nu var så farligt?
 4. Forskningen kommer till en förvetenskaplig fas, där det nya paradigmet fastställs.
  Analyser visar att tesen saknat bevis och artiklar som DN’s: Hur farligt är fett? börjar synas allt mer runt om i världen.
 5. Ny fas av normalvetenskap inom det nya paradigmet
  Nya studier visar från att mättat fett inte är farligt. Vilket inte kom som någon överraskning. Avocado innehåller mättat fett.

Nu gäller det bara att andra delar också får samma genomslag. Hur lång tid kommer det ta? Svårt att säga. Det enda vi kan säga med 100% säkerhet är ATT de kommer.

Läs mer: Skillnaden mellan naturligt fett och kemiskt processat fett

Kommentera