Problemet är inte för mycket salt

Postades den 19 maj, 2015

Livsmedelsverket generaldirektör Stig Orustfjord samt Louise Ungerth (Konsumentföreningen Stockholm) och Jan Bergtoft (Sveriges konsumenter) menar på SvD Opinion att vi bör minska salthalten i alla livsmedel. Lyssna inte på dem, de har som vanligt fått allt om bakfoten. Det är inte saltet som är problemet, det är sockret.

Om du byter ut ordet ”salt” mot ”socker” i deras inlägg så börjar vi närma oss verkligheten. Då skulle den inledande texten vara:

”Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket socker. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt sockerintag. Sockret döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på sockret i maten.”

Forskning på salt

Forskare har undersökt kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom, och resultaten är tydliga: majoriteten av alla personer äter lagom mycket salt.

Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna som genomfört studierna: ”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd”.

Inte heller forskning på ungdomar visar på någon fara, däremot har studier visat på en koppling mellan blodtrycket och konsumtion av sötad dryck hons ungdomar.

Referenser

 

Kommentera