Elefanten i Karolinska Institutets finrum

Postades den 16 februari, 2016

Hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer ligger bakom de två vanligaste dödsorsakerna i västvärlden men istället för att gå till botten med sjukdomsorsakerna skrivs det istället ut kemiska preparat som i sig blivit den tredje vanligaste dödsorsaken. 783.936 personer dog förra året i USA av biverkningar från s.k. läkemedel. 

Om detta och mycket annat skriver Lars Bern i ett väldigt läsvärt inlägg. Lars skriver bland annat om skandalen med den forskningsfuskande professorn Paolo Macchiarini vid Karolinska Institutet (KI) som har lett till att institutets rektor tvingats avgå.

Han tar upp problematiken kring hur läkemedelsindustrin räknar sina mångmiljardböter som en normal rörelsekostnad.

Han skriver även om läkemedelsbolaget Pfizer som inrättar professurer vid svenska universitet i syfte att öka vinsten. Via dessa professurer tilldelas människor professorstitlar som gör att de kan röra sig fritt i media som auktoriteter inom kost och hälsa och får tilltro pga titeln. Professorerna hamnar dock i en beroendesituation som gör att de, trots kritik från mer seriösa forskare, klamrar sig fast vid felaktig fakta som skadar befolkningens hälsa, men gynnar deras och Pfizer’s ekonomiska intressen. Mai-Lis Hellénius, Stephan Rössner och Claude Marcus nämns alla i inlägget och med tanke på hur dessa individer agerat genom åren så tycker vi att de borde polisanmälas och fråntas sina titlar. Pfizer bör självklart också granskas inifrån och ut, liksom övriga delar i denna gigantiska härva av ekonomiska intressen som förstört människors hälsa.

Lars avslutar med en ytterst relevant fråga i sammanhanget; var finns de grävande journalister vars jobb är att granska makthavarna? Det undrar vi också.

Läs hela inlägget här: Lars Bern: Elefanten i KI:s finrum

Kommentera