ICA’s sockerchock
Postades den 25 maj, 2015
Dagligen publiceras artiklar om socker och dess negativa påverkan på kroppen. När industrin är i farten är dock tongångarna annorlunda. Alltför ofta tonas sockrets negativa effekter ner. Denna gång är det Christina Karlsson, chefsdietist på ICA som ”informerar”. Vi kommenterar.
Här är länk till ICA:s artikel: Så mycket socker konsumerar vi
Citat och kommentarer
”Ändå konsumerar vi inte mer socker i dag än vi gjorde för 50 år sedan.”
Fel. Siffrorna baseras på statistik från Landsbygdsdepartementet (f.d. Jordbruksdepartementet) som endast räknat på sockerarten sackaros (även kallad sukros, rörsocker, betsocker) vilket är den sockerart som hittas i strösocker, bitsocker och florsocker och kommer från sockerbetor. Andra sockerarter, t.ex. fruktos-glukossirap (från majs) räknas inte med i statistiken, trots att dessa sockerarter blir allt vanligare i våra livsmedel. Tittar man på en innehållsförteckning idag så hittas en mängd olika namn på socker. Väldigt få av dem räknas in i statistiken.
”– Förr fick vi i oss sockret genom hembakat och hemlagat. I dag får vi i oss sockret genom industriframställda livsmedel såsom läsk, choklad och godis.”
Det är inte bara läsk och godis som innehåller socker. Majoriteten av de livsmedel som hittas hos ICA (samt andra livsmedelsbutiker) innehåller socker på ett eller annat sätt. Nyckelhålsmärkta varor är inte bättre, där har man tagit bort fettet och istället tillsatt socker.
”…vi svenskar gillar ju våra småkakor och godispåsar, och konsumtionen snittar i stället på drygt 100 gram om dagen. Det motsvarar 37 kilo tillsatt socker per år!”
Påståendet att ”vi svenskar” gillar småkakor och godispåsar är synnerligen intressant och låter mer som en personlig reflektion, men vad vet vi. Med tanke på att Landsbygdsdepartementets statistik är ofullständig så räcker det hursomhelst inte med 37 kg per år.
”– Socker bidrar sällan med något annat än kalorier.”
Christina Karlsson verkar inte hört talats om Metabolt Syndrom.
”…stirra dig inte blind på sockret utan se till helheten när du granskar innehållsförteckningarna.”
Och där kom slutklämmen; stirra dig inte blind på sockret utan se till ”helheten”. Vilken helhet?
Vårt råd är att fortsätta granska innehållsförteckningen efter olika namn på socker men framförallt att satsa på riktigt mat, dvs råvaror utan tillsatt socker.
Kommentera