Därför bör du alltid ha fett till salladen

Postades den 7 januari, 2016

En vanlig grönsallad kan innehålla alla de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Äter vi fett till salladen kan kroppen ta upp dessa vitaminer, i annat fall missar kroppen dessa nyttigheter. Därför bör du alltid ha fett till din sallad. Fettlösliga vitaminer kan dessutom lagras i kroppen via levern samt fettvävnaden, medan överskott av vattenlösliga vitaminer (B, C) går ut via urinen. Väl värt att tänka på nästa gång du gör en sallad!

A-, C-, D-, E– och K-vitamin samt B-vitaminerna Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pantotensyra (B5), Pyridoxin (B6), Biotin (B7), Folsyra (B9), Kobalamin (B12) är essentiella (livsnödvändiga) vitaminer. Kroppen behöver dem men kan inte tillverka dem själv, vi måste därför tillföra dem via kosten.

Kommentera