Rekommenderar 74 g socker/dag

Postades den 24 juni, 2015

Det är sällan vi stött på så mycket konstig information som när vi nyligen besökte Itrim’s hemsida. De har likt Livsmedelsverket fått väldigt mycket om bakfoten när det gäller kost och hälsa. Men vad kan vi förvänta oss när Claude Marcus sitter i deras ”expertråd”. De rekommenderar t.ex 74 gram socker/dag vid viktnedgång.

VLCD & LCD

Itrim kör hårt på vad de kallar för VLCD (Very Low Calorie Diet) och LCD (Low Calorie Diet). Det har tydligen inte förstått att det är viktigare att fokusera på vilken typ av kalorier som konsumeras, än antalet. Detta märks rätt tydligt när vi kikar in i deras webbshop.

74 gram socker per dag

I deras webbshop hittar vi ”VLCD Shake blueberry/vanilla 25cl x 4”. Drickfärdiga shakes (som är godkända av livsmedelsverket) och påstås vara en ”balanserad, fullvärdig kost med endast 600 kcal per dag”. Dessa 600 kcal innehåller 74 gram socker! Har du köpt dem i tron att de är nyttiga? Släng dem!

På frågan om deras produkter innehåller socker ges följande svar:

”Itrims produter innehåller inget eller väldigt lite vanligt socker. Däremot innehåller de sockerarter som glukos (druvsocker) och fruktos, vilka båda har en bättre profil ur näringssynpunkt än vanligt socker.”

Detta är otroligt intressant! De menar alltså att glukos och fruktos skulle vara bättre än ”vanligt” socker. Men vanligt vitt socker består av just glukos och fruktos i ett 50/50 förhållande. Vi har mailat dem i frågan men inte fått något svar ännu.

Fettsnål kost bildar gallsten

I likhet med Livsmedelsverket är Itrim rädda för fett och ovan nämnda shake innehåller extremt lite fett, vilket gör att man kan få problem med gallsten. UNT har tidigare rapporterat om att snabb viktnedgång med hjälp av extremt kalorifattiga så kallad VLCD-produkter flerfaldigar risken för att drabbas av svåra gallstensbesvär.

Problemet med en fettsnål kost är att gallan inte får arbeta och då bildas gallstenar. Som sagt, rätt fett smörjer kroppen och ger energi utan att påverka blodsockret vilket underlättar en hormonell balans.

Slutkommentar

Lägg ner!

Kommentera