Varning för fullhärdat kokosfett

Postades den 23 juni, 2015

Vi nämner ofta att fett är bra för kroppen och rekommenderar ekologiskt kallpressat kokosfett/kokosolja. Vi vill dock varna för Uniliver’s kokosfett. Det är fullhärdat kokosfett som ingen människa någonsin bör förtära.

Unilever är ett företag som vi bojkottar på alla sätt vi kan. Vi avstår därför Unilever’s samtliga varumärken: Litpon, Vaseline, GB Glace, Comfort, Axe, Dove, Milda, VIA, Ben & Jerry’s, Knorr, Becel, Rexona, Hellman’s, Sunsilk, Neutral, Tresemm’e, Toni & Guy samt Cif.

Fullhärdat fett

Det finns naturligt fett och så finns det industriellt processat fett (transfett, härdat- och omestrat fett) som framförallt används av livsmedelsindustrin för extra lång hållbarhet men också för att det är billigare. Enkelt förklarat är kokosfettet som Unilever säljer dåligt fett som på de på kemisk väg försökt göra om till “bra” fett, men de lyckas självklart inte. I processen bildas oftast transfetter som är skadliga för kroppen.

Vad ska jag äta då?

Satsa på naturens egna fett i form av kokos, oliver, avocado, frön, nötter etc. och ska du köpa kokosfett så satsa på ekologiskt och kallpressat kokosfett, eller kokosolja som det också kallas – naturligt kokosfett smälter nämligen strax över 24 grader (C) och därför kallas det båda fett och olja (beroende på konsistensen av värmen).

Kommentera