Träning hjälper dig inte ner i vikt

Postades den 4 maj, 2015

Australiska Lateline sände nyligen ett inslag där reportern Emma Alberice intervjuar den brittiska hjärtspecialisten Dr Aseem Malhotra. Intervjun är på engelska så vi har översatt till svenska. Helt klart en av de bättre intervjuer vi sett på länge. Aseem Malhotra sätter verkligen fingret på sockerproblematiken.

Fri översättning:

Emma Alberice: Du som sagt att detta år ska bli det år du ska börja träna för att gå ner i vikt kan lugna dig. Det är ord från Storbritannien, där tre av världens ledande hälsoexperter säger att det är en dålig kost, och inte bristen på fysisk aktivitet, som gör oss feta.

De har skrivit en provokativ artikel i en ledande brittisk tidskrift där de påpekar att det under de senaste 30 åren, då fetma har skjutit i höjden, har varit små förändringar i motionsvanor runt om i västvärlden.

Författarna menar istället att det är överskott av socker och kolhydrater som ligger bakom problemet. De hävdar att det inte är antalet kalorier utan vilken typ av kalorier som betyder mest, eftersom socker främjar fettlagring och hunger.

Bearbetade livsmedel orsakar mer sjukdom än rökning, alkohol och fysisk inaktivitet tillsammans.

Dessa åsikter delas inte av alla experter på folkhälsoområdet. Detta är vad chefen för forskning på CSIRO, professor Manny Noakes, tänker:

Manny Noakes: Det är en komplett myt att tro att bara en sak – som socker eller kolhydrater – är eller har varit orsaken till fetmaepidemin. Om vi ​​tittar på vad folk äter, kommer 35 procent av deras totala kaloriintag från skräpmat och alkohol. Några av dessa är höga på socker och kolhydrater. Vissa är höga på fett och salt. Så det är ett komplett myt att anse att det är bara en sak.

Emma Alberice: Det australiensiska mat- och livsmedelsrådet, som representerar den förpackade livsmedelsindustrin, avvisar tanken på att socker skulle vara det största problemet:

Geoffrey Annison: Vi tror inte att det har en viktig roll. Ett av problemen med att fokusera på en enda näringsämne och demonisera det är att det flyttar fokus från måttlighet och balans som är nyckeln till att upprätthålla en hälsosam vikt, tillsammans med motion, naturligtvis.

Emma Alberice: Men åren har många folkhälsoexperter efterlyst ett förbud mot att skräpmatföretag sponsrar större sportevenemang och de vill få slut på reklam för livsmedel och drycker med högt sockerinnehåll som riktar sig till barn.

Brittiska hjärtspecialisten Dr Aseem Malhotra är en av medförfattarna till artikeln i British Journal of Sports Medicine. Han medverkar via våra studio i London.

Aseem Malhotra: Hej, Emma.

Emma Alberice: Menar du att motion inte alls spelar någon roll i kampen mot fetma?

Aseem Malhotra: Jag tror att det viktigaste budskapet är: motion har många hälsofördelar – ingen kan förneka att motion minskar risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, typ 2-diabetes, även många cancerformer.

Men det står helt klart genom bevis gällande viktminskning, att påverkan av motion egentligen är ganska minimal. Och därför, när det gäller fetma, är det helt klart att fetmaepidemin har drivits av den typ och mängd kalorier vi konsumerat.

Och jag tror att vi måste se bortom den konventionella kunskapen om energibalans, kalorier i kontra kalorier ut och faktiskt koncentrera sig på kvaliteten på dessa kalorier. Fetma handlar snarare om en sjukdom av fettlagring, än om mycket kalorier.

Så det huvudsakliga budskapet är: motion är jättebra för din hälsa. Självklart ska du motionera. Trodde jag inte det skulle jag inte motionera 20 till 30 minuter varje dag. Men jag är medveten om att jag gör det för hälsofördelarna, då jag har normal vikt. Jag brukade tidigare konsumera massor av socker och kolhydrater men insåg att det hade en negativ effekt på min hälsa, framför allt, med fettlagring runt midjan. Som hjärtspecialist vet jag att det innebär en risk.

Jag träffar massor av patienter och har behandlat tusentals människor i min karriär och en hel del människor som har kommit in med hjärtinfarkt är inte överviktiga, men de har vad vi kallar det Metabolt Syndrom. Och det är verkligen viktigt eftersom, när man tittar på kostrelaterade sjukdomar,  så kommer upp till 40 procent av alla personer med ett normalt BMI att hysa samma metabola störningar som personer med fetma, såsom högt blodtryck, typ 2 diabetes, kardiovaskulär sjukdom etc.

Det är som du helt riktigt påpekade i början dålig kost, som enligt Lancet: Global Burden Of Disease bidrar till mer sjukdom än fysisk inaktivitet, rökning och alkohol i kombination. Så vi pratar om hälsa, som omfattar motion – och rätt kost för alla åldrar och alla storlekar.

Emma Alberice: Vad utgör då en dålig kost?

Aseem Malhotra: Vad vi äter påverkar alla aspekter av vår kropp. Faktum är att en av de mer intressanta saker som jag lärt mig under de senaste åren är att de flesta av våra kalorier förbränns genom att vi inte gör någonting: bara via grundläggande kroppsfunktioner, ämnesomsättningen i kroppen. Cirka 60 till 75 procent av förbränning av kalorier kommer från det.

Motion ger en lite högre förbränning, det är ingen tvekan om det. Men vad som egentligen händer när folk tränar är att motion i sig ibland kan vara ganska aptitstimulerande.

Så, för att svara på din fråga mer specifikt: låt oss tänka på vad vi äter och hur det påverkar vår kropp. Låt oss ta bort livsmedel som inte har någon inverkan eller har lågt näringsvärde. Tillsatt socker har absolut inget näringsvärde och, i motsats till vad livsmedelsindustrin vill att du ska tro, behöver kroppen inte kolhydrater från tillsatt socker för energi. Det är något vi klarar oss utan.

Vi vet att livsmedelsindustrin har spetsat vår mat med tillsatt socker. Vi vet också att kolhydrater och särskilt raffinerade kolhydrater (kolhydrater som saknar fiber, socker är en av dem) har störst inverkan på insulin i form av ökning av insulin i kroppen. Och insulin är ett fettlagrande hormon.

Så vi måste tänka på ett mycket mer nyanserat sätt om vår hälsa. Låt oss vara ärliga, livsmedelsindustrin är där för att sälja mat. De är där för att göra en vinst. De har inget intresse av din hälsa. Det är ett juridiskt ansvar.

Så de har manipulerat saker och ting och böjt reglerna på ett sätt när de har kopplat ihop skräpmat och idrott, vilket jag egentligen tycker är ganska skamligt. Vi måste avsluta denna sammanslutning. Detta har en negativ inverkan på våra barn då de får uppfattningen att man kan dricka en läsk eller äta skräpmat, så länge man tränar. Det är vilseledande och ovetenskapligt.

Emma Alberice: Är det inte lite väl hårt att jämföra livsmedelsindustrin med tobaksindustrin, som du har gjort?

Aseem Malhotra: Det är inte hårt, Emma; Det är den verkliga sanningen. Kelly Brownell (mycket framstående professor vid Yale) sa att han kan inte kan tänka på något som livsmedelsindustrin gör som inte tobaksindustrin gjorde.

Vi måste komma ihåg: det tog 50 år från det att de första kopplingarna mellan rökning och lungcancer upptäcktes innan någon effektiv reglering skedde. Och det beror på att tobaksindustrin förnekade att cigaretter var skadligt, planterade tvivel, köpte lojalitet av forskare och förvirrande allmänheten.

För att få lite perspektiv i förnekelsen: 1994 stod att verkställande direktörer för alla stora tobaksbolag framför USA:s kongress och svor under ed att de inte trodde nikotin var beroendeframkallande eller att rökning orsakade lungcancer. Låt oss komma ihåg. Låt oss lära av historien och inte låta samma misstag hända med livsmedelsindustrin och sockret. Jag är mycket bekymrad över detta.

Emma Alberice: Är reglering vad du är ute efter?

Aseem Malhotra: Jag tror att vi måste reglera eftersom orsaken till fetmaepidemin faktiskt har sina rötter i livsmedelsmiljön. Så det innebär att våra livsmedelsval mycket bestäms av vår miljö. Och vi har ett överutbud av skräpmat, billig söt mat och det enda sättet vi kommer att bekämpa detta är genom att ta itu med den matmiljön.

Och det handlar i grund och botten om att titta på tillgängligheten, överkomliga priser och acceptansen av dessa livsmedel. Vi vet att i Storbritannien, till exempel, skulle en skatt på söta drycker med cirka 20 procent förhindra omkring 180.000 människor från att bli överviktiga. Det har studerats av forskare på Oxford.

Och vi måste titta på reklam för skräpmat. Att förbjuda reklam för skräpmat, tror jag, är mycket viktigt. Livsmedelsindustrin satsar miljarder på reklam för skräpmat eftersom de vet att det kommer att öka konsumtionen. Och tyvärr är det de mest utsatta i samhället, särskilt barn, som faller offer för reklamen.

Emma Alberice: Det är inte bara livsmedels- och läskindustrin som sprider det du menar är en myt. De backas i många fall upp av ganska respektabla forskare. I det här landet (Australien), fortsätter några av våra mest prestigefyllda universitet att hävda att socker är ofarligt när det gäller fetma och typ 2-diabetes?

Aseem Malhotra: Jag tycker att ganska oroande. Jag tror att man kan säga såhär: Jag utövar inte eminensbaserad medicin. Jag utövar oberoende evidensbaserad medicin. Jag vet inte vilka universitet det är och jag vet inte vad de baserar sin forskning på eller om det finns ekonomisk anknytning till livsmedelsindustrin: det är något folk måste titta närmare på.

Det är helt klart att om vi ska faktiskt förbättra livsmedelsmiljön, om vi ska förbättra vad folk konsumerar, låt oss då bara hålla oss till grundforskning. Jag tror inte någon kan vara oense om att det inte finns någon biologisk förutsättning för tillsatt socker. Mat kan vara den mest kraftfulla form av medicin eller den långsammaste formen av gift. Och randomiserade kontrollerade data, stödjer detta.

Till exempel, en fettrik medelhavsdiet efter hjärtattack är nästan tre gånger så kraftfull för att minska risken för död än att ta kolesterolsänkande medicin (statiner). Folk behöver veta att den information hålls tillbaka.

Det finns ett stort område som inte utreds tillräckligt mycket och det är att effekten av ens livsstil kan vara mycket kraftfullt påverka din hälsa, även för personer som är överviktiga.

En av de studier som publicerats i New England Journal of Medicine för ett par år sedan – igen, en randomiserad kontrollstudie – visade att människor som har hög risk för hjärtsjukdom och antog en fettrik medelhavsdiet diet signifikant minskade risken för stroke, hjärtinfarkt eller dödsfall inom en kort tid. Dessa effekter var oberoende av kroppsvikt. Så människor som var överviktiga: även om de inte gick ner i vikt, minskade risken för negativa hälsoeffekter avsevärt.

Tänka lite mer på vad du äter, koncentrera dig på god näring, försöka minska livsmedel som inte tillför något värde till din diet. Du kan fortfarande njuta av din mat. Motionera. Till slut kan en hel del människor inom mycket kort tid dramatisk förbättrat deras hälsa.

Emma Alberice: Dr Malhotra, jag tackar så mycket för att du gav oss den tid du har gett oss i kväll.

Aseem Malhotra: Tack 

Kommentera