Svenska sjukhuset i Seattle först i USA att ta bort juice från menyn

Postades den 26 december, 2015

Juice har varit en populär dryck på menyn på Swedish Medical Center i Seattle men nu plockas den bort. Det är framförallt barnpatienter som inte längre serveras den sockerfyllda drycken och läkarna vill helst se att drycken plockas bort även i hemmet.

Fritt översatt från KomoNews.com: Seattle’s Swedish Hospital first in U.S. to take juice off the menu:

Nio-årige Gabe tillbringade natten på sjukhuset så att läkarna kunde kontrollera hans medicinering. Det innebär att vakna upp till frukost på sängen bestående av en burrito, frukt och mjölk. Gabe föredrar att dricka juice till detta, men det är inte ett alternativ här.

Gabe’s pappa, Tim Kolze, säger att de dricker juice hemma. ”100% juice verkar som ett ganska hälsosamt val, så jag förstår inte hur det skulle vara ett problem”, säger han.

Dr. Uma Pisharody kan förklara. Hon är specialist på gastroenterologi (sjukdomar som rör magen och tarmen), särskilt patienter med leversjukdom. ”Den vanligaste leversjukdomen hos barn är något som kallas för alkoholfri fettlever. Det är exakt samma fettlever som återfinns hos alkoholister, men vi kallar det ”alkoholfri”, eftersom patienten inte konsumerat alkohol” säger hon. ”Vi vet att det beror på överdriven sockerkonsumtion och framförallt sockerarten fruktos”.

SockerChocken informerar: Alla organ och muskler i kroppen kan omvandla olika sockerarter (tex. glukos, laktos, maltos och sackaros) till energi, men sockerarten fruktos (även kallad fruktsocker) får istället levern ta hand om. Läsk och juice innehåller stora mängder fruktos som lagras som fett runt levern vid långvarig överkonsumtion, därav namnet alkoholfri fettlever.

Alkoholfri fettlever är den vanligaste leversjukdomen i USA och drabbar en av 10 barn, och siffran på antalet yngre barn som påverkas växer. Även om det kan tyckas vara fett i kosten som är problemet så är det sockret som är den skyldige, säger Dr. Pisharody. Hon rekommenderar därför hennes patienter att minska överskott av socker i sin kost, något som i hög grad återfinns i juice.

”Jag säger åt mina patienter, om och om igen, att dra ned på sitt juiceintag. Ingen läsk, inget tillsatt socker. Det är deras mantra. De vet att de inte ska dricka juice eller äta socker”, säger hon.

En av hennes patienter kom till sjukhuset för en ingrepp, och när barnet vaknade, gav sjuksköterskan barnet ett glas juice. ”Mamman ringde mig och sa ”hej, du har berättat för mig att jag inte ska ge mitt barn juice. Hur kommer det sig att han får juice på sjukhuset?”.

Dr. Pisharody presenterade då data för sjukhusets ledning som agerade snabbt. Juice ges inte längre rutinmässigt, och snart är drycken inte tillgänglig, utom på begäran, vilket gör Swedish Medical Center till det första sjukhuset i USA att avlägsna juice från menyn.

”Jag tror att vi är ett bra exempel för alla att följa”, säger Dr. Pisharody. Hon menar inte bara sjukhus. Hon hoppas att föräldrar kommer att förbjuda juice hemma också. Barn bör inte få i sig mer än fem till åtta teskedar tillsatt socker per dag, eller 20-32 gram. Det är något föräldrar bör ha i åtanke när man läser etiketter.

”Att förstå vad siffrorna betyder hjälper föräldrar att förstå”, säger Dr Pisharody. ”Du kan överstiga det riktigt snabbt. Det betyder att man inte kan äta sötsaker hela dagarna”.

Kommentar

Positivt! Nu väntar vi bara på att sjukhuset ser över resterande delar av menyn. Till skillnad från vad som sägs i artikeln så rekommenderar vi att barn inte bör få i sig något tillsatt socker över huvud taget, dvs noll gram per dag.

Kommentera