USA förbjuder transfetter i mat

Postades den 23 juni, 2015

Goda nyheter! USA:s Food and Drug Administration (FDA) meddelade nyligen att amerikanska livsmedelsproducenter måste sluta använda transfetter i sina produkter inom tre år. Detta efter att myndigheten nu slagit fast att fetterna är ”farliga för människor”. Det var sannerligen på tiden.

Redan 2013 meddelade FDA att de ansåg att transfetter var farliga för människor och nu går det de ett steg längre och förbjuder dem. Ett förbud som väntas minska antalet hjärtinfarkter och förhindra tusentals dödsfall varje år.

Transfetter

Transfetter bildas när flytande växtoljor, så kallat vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett härdas. Härdning används för att göra fettet hårdare så att livsmedel får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Det ökar även hållbarheten och livslängden på livsmedlen. Kakor, kex, bakverk, snabbmat, friterad mat, paj, bullar, glass, chips och halvfabrikat är vanliga källor till transfett.

Hyllar beslutet

Steven Nissen, chef för hjärt- och kärlenheten på Cleveland Clinic, tillhör en av dem som hyllar FDA:s beslut:

”På många sätt är amerikanernas relation till transfetter en tragisk historia. Under 50- och 60-talet gjordes ett stort misstag när man berättade för amerikaner att smör och ägg var farligt för dem vilket gjorde att många istället valde margarin, som i grund och botten är ett transfett. I dag vet vi att smör inte alls är farligt och att det faktiskt är transfetterna som är farliga på riktigt.”

Det är helt korrekt. Synd bara att han glömmer nämna att när fettskräcken tog fart så gjorde lightprodukter, och därmed sockret entré. För när fettet avlägsnas så blir smaken lidande, och då tillsätts istället socker. Socker och transfetter är en extremt dålig kombination.

Som sagt, rätt sorts fett är bra för kroppen. Ekologisk kallpressad kokosolja (kokosfett) är enligt oss det bästa alternativet.

Transfetter i Sverige

I Sverige finns än så länge inget förbud mot industriellt framställt transfett i livsmedel och inte heller något legalt gränsvärde. Detta bör enligt oss ändras omgående.

Kommentera