Glutenfria & naturligt sötade semlor

Postades den 17 februari, 2015

Årets fettisdag är snart här och därför passar vi på att tipsa om semlor utan gluten som är naturligt sötade med honung. Inget tillsatt socker eller mjöl med andra ord. Receptet räcker till 8-12 stycken semlor beroende på storlek. Dessa  semlor skiljer sig från “vanliga” semlor och bör därför ätas omgående för bästa smakupplevelse. 

Ingredienser

  • 6 st ägg
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl kokosolja (ekologisk kallpressad)
  • 0,5 dl kokosmjölk
  • 4 msk fiberhusk (eller psyllium)
  • 3 msk honung (ekologisk)
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st ägg till pensling

Mandelmassa

  • 2 dl mald mandel
  • 2 msk kokosgrädde
  • 1 msk honung

Kokosgrädde

  • 5 dl Santa Maria Extra Creamy Coconutmilk på tetrapack (17% fett)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 160ºC
  2. Smält kokosoljan
  3. Vispa kraftigt ihop ägg och honung
  4. Tillsätt den smälta kokosoljan samt kokosmjölken och fortsätt vispa
  5. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ner i smeten
  6. Låt degen svälla i 15 minuter
  7. Dela degen i lika stora bitar och forma till bullar
  8. Vispat ägget och pensla tunt på bullarna
  9. Grädda 15-20 minuter på 160ºC, beroende på storlek
  10. Låt svalna på galler
  11. Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden
  12. Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde

Så vispar du perfekt kokosgrädde

  1. Vattnet skiljer sig från grädden i kall kokosmjölk och det är enbart grädden du vill använda. Ställ därför kokosmjölken i frysen i 1 till 1,5 timme (beroende på temperatur) innan du vispar den
  2. Ställ skålen och visparna du ska använda i kylskåpet 1 timme före du ska vispa
  3. Ta ut kokosmjölken ur frysen, skaka den inte
  4. Klipp upp förpackningen och häll över den tjocka och krämiga kokosgrädden i den kalla skålen (du märker när du når vattnet, då blir färgen gråaktig, detta ska du inte använda)
  5. Vispa kokosgrädden tills den blir fluffig
  6. Smaksätt med lite äkta vanilj (valfritt)

Kommentera