Anna Krok missar poängen

Postades den 1 april, 2015

Diabetsfonden frågar i en intervju med Anna Krook, diabetesforskare och professor vid Karolinska Institutet följande; ”Om en nära vän till dig fick typ 2-diabetes – vad skulle du ge för råd?” Döm om vår förvåning när vi läste hennes svar.

Att röra på sig mer – till exempel att gå eller cykla till jobbet, ta trappan istället för hissen. Vi vet också att om man går ner i vikt så förbättras sockermetabolismen, svarar Anna.

Fel! Det första rådet bör naturligtvis vara att se över grundorsaken till problemet – kosten. Typ 2-diabetes beror inte på för lite motion, utan felaktig kost. Motion påverkar visserligen blodsockret på ett positivt sätt men löser inte grundproblemet. Vidare säger hon att viktnedgång främjar sockermetabolism (hur snabbt sockret bryts ner). Hon förklarar dock inte hur denna viktnedgång ska gå till, men vi utgick från att Anna liksom många andra räknar antalet kalorier så vi kontaktade henne och fick detta svar: För att gå ner i vikt krävs att man använder fler kalorier än de man äter”.

Åter igen ligger fokus helt felaktigt på antalet kalorier man äter, inte ett ljud om vilken typ av kalorier. Som professor och diabetesforskare förväntar vi oss att man känner till de mekanismer som ligger till grund för typ 2-diabetes, men när man svarar som Anna så är det så uppenbart att så inte är fallet.

Vårt första råd hade varit att läsa detta inlägg: Så når du enkelt din drömkropp. Observera att det står drömkropp, inte drömvikt. Stor skillnad!

Kommentera