Barnmat och socker
Postades den 10 februari, 2015
Barnmat – En nyligen publicerad amerikansk studie visar att en stor andel av all energi i mat för bebisar och småbarn kommer från socker.
Barnmat och socker
Barnmat bör helst inte innehålla vitt, raffinerat socker. I studien visades det sig att 35 av 79 produkter som innehöll spannmål och frukt (gröt etc.) kom mer än 35 procent av alla kalorier från socker, medan 41 av 79 produkter innehöll någon form av tillsatt socker.
”Inget tillsatt socker”
Forskarna räknade koncentrerad fruktjuice som tillsatt socker då industrin allt oftare sötar mat med juicer för att kunna skriva ”inget tillsatt socker” på produkter som innehåller socker. Se fler namn som industrin använder för socker
Barnmat från Sverige ej bättre
Barnmat från Sverige kan tänkas bättre, men Ann Fernholm har tittat närmare på svensk barnmat och här är några exempel:
Nestlés Fruktgröt Päron Banan Yoghurt
Det står att produkten är ”osockrad” men 11,4 viktprocent består av päronjuicekoncentrat. Produkten innehålla inga riktiga päron alls. En fjärdedel av alla kalorier kommer från socker.
Nestlés Junior Fruktstång
Innehåller både koncentrerad druvsaft och koncentrerad äpplejuice. 38 procent av alla kalorier kommer från socker. Det kallas fruktstång, men det enda som kan liknas vid riktig frukt är 3,4 viktprocent äpplemos. Är ”speciellt anpassad för barn över 1 år.” Livsmedelsverkets rekommendation är att barn ska få maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Detta borde inget barn äta.
Sempers apelsin, äpple och banan
Det står att det ska vara en ”mumsig fruktpuré” för barn från 8 månaders ålder men första ingrediensen är apelsinjuice från koncentrat. 47 procent av alla kalorier kommer från socker.
Semper ätklar gröt med frukt
Innehåller flera former av juicekoncentrat. 39 procent av alla kalorier kommer från socker. I detta som kallas gröt är 70 procent frukt eller fruktkoncentrat.
Vi har tidigare granskat Nestlé och Semper’s välling.
Kommentera