Coca-Cola Life – Så luras du!

Postades den 15 februari, 2015

Coca-Cola Life – grönt omslag, mindre socker, steviaextrakt och färre kalorier. Har Coca-Cola äntligen lyckats ta fram något hälsosamt för oss konsumenter? Självklart inte, detta är bara ett försök att vända de allt mer negativa försäljningssiffrorna. 

Vi har tidigare informerat om Coca-Cola Life, men sedan dess har bloggen fått tusentals nya läsare. Därför kommer här en uppdaterad version av inlägget.

Grönt omslag

Ser fräscht och nyttigt ut, men det är allt. Denna dryck är fortfarande inte hälsosam.

Mindre socker

Coca-Cola Life innehåller 6,7% socker. Visst, det är mindre socker än i en ”vanlig” Coca-Cola (som innehåller 10,6%) men det är fortfarande för mycket. Så här mycket socker får du i dig när du dricker:

  • 33 cl = 22,1 g socker eller ca 6 st sockerbitar
  • 50 cl = 33,5 g socker eller ca 9 st sockerbitar
  • 1,5 liter = 100,5 g socker eller ca 28 st sockerbitar

Stevia

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana. Den odlas traditionellt i Sydamerika och innehåller söta ämnen som är ca 300 gånger sötare än socker. Låt dig dock inte luras och tro att Coca-Cola Life innehåller själva växten stevia, faktum är att användning av färsk eller torkad stevia är förbjuden av EU då den inte är betraktad som ”säker”. Coca-Cola Life innehåller istället ett processat extrakt ifrån stevia som kallas för steviolglykosider.

Steviolglykosider

Steviolglykosider (E 960) är ett relativt nytt sötningsmedel som godkändes av EU 2011. Extraherade extremt söta steviolglykosider är ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma, enligt Göran Petersson vid Chalmers som har publicerat en mer utförlig rapport för den som är intresserad.

Färre kalorier

Från Coca-Cola.se:
”Coca-Cola life är den första Coca-Cola som är sötad med socker och steviaextrakt. Den har samma goda smak som du kan förvänta dig av en Coca-Cola men med en tredjedel mindre socker och därmed en tredjedel färre kalorier.”

”Färre kalorier” heter det, som om antalet är problemet! Enligt Coca-Cola har överviktiga ätit för mycket och motionerat för lite, men det är en felaktig idé som de gärna sprider för att de på så sätt kan lägga skulden på konsumenten istället för deras egna produkt.

Det är inte antalet kalorier som är grundproblemet. Grundproblematiken ligger i den obalans som skapas utifrån vilken typ av kalorier vi stoppar i oss. Om kalorierna som kommer in höjer blodsockret så skapas obalans i kroppen vilket medför följdproblem som onormal hunger, onormal fettinlagring etc. Därför spelar det mindre roll hur mycket kalorier drycken innehåller, så länge den innehåller socker så bör du avstå från den. Läs mer om hur du når din drömkropp, dvs en kropp som mår bra.

Tidigare inlägg om läsk:

Kommentera