Läsktillverkarnas skitsnack

Postades den 18 november, 2014

För ett tag sedan meddelade en rad nyhetsmedier att Coca-Cola och Pepsi tillsammans med en betydande grupp läsktillverkare står bakom ett initiativ som går ut på att satsa på ”nyttigare” läsk för att på så sätt vara med i kampen för hälsan och problematiken med övervikt.

Läsktillverkarna lovar att dra ner på antalet kalorier i sina drycker i USA och målet är att kaloriintaget från läskedrycker ska ha minskat med 20 procent per person senast år 2025. För att kunna nå målet ska bolagen börja sälja mindre förpackningar och införa, samt marknadsföra, fler lågkalorialternativ.

Skitsnack

Det är lika skrattretande varje gång Coca-Cola och andra läsktillverkare är i farten. Det är alltid kaloriernas fel och nu vill man dra ner på dem för att på så sätt vara med och ”bekämpa” övervikten. Det här det som i folkmun kallas ”skitsnack” då de som säljer läsk lägger mer fokus på att tillgodose aktieägarnas vinstintressen än att förbättra folkhälsan! Om de nu VERKLIGEN vill vara med och bekämpa övervikten och främja folkhälsan så bör de hellre avlägsna sina drycker från marknaden och satsa på bättre alternativ.

Antalet kalorier är ej grundproblemet

Det är ej antalet kalorier som är grundproblemet. Enligt industrin har överviktiga ätit för mycket och motionerat för lite, men det är en felaktig idé som tyvärr gärna sprids av företag inom livsmedelsindustrin och speciellt sockerindustrin pga att de på så sätt kan skuldbelägga konsumenten istället för deras egna produkter.

Grundproblematiken ligger i den obalans som skapas utifrån vilken typ av kalorier vi stoppar i oss och där är livsmedelsindustrin högst ansvariga då de pumpar in socker i majoriteten av alla varor på marknaden – många gånger utan att konsumententerna är medvetna om detta. Detta skapar högt blodsocker, fettlever och hormonell obalans vilket medför att aptiten ökar, vi äter mer och kroppen lagrar fett. Det finns alltså en grundläggande orsak till att människor får i sig för mycket kalorier. Det är ej dålig självkontroll, det är hjärnan som pga obalans i kroppen felaktigt signalerar att den behöver mer.

Gravida kvinnor exempel

Ett exempel på hormonernas inverkan har vi hos gravida kvinnor. De får hormonella förändringar varpå aptiten ökar, de äter mer och kroppen lagrar fett. Om dessa gravida kvinnor redan äter en kost som höjer blodsockret så påverkas de mer än de kvinnor som avstår blodsockerhöjande kost.

Sötningsmedel värre än socker

För er som tänker att lightläsk med sötningsmedel är ett bättre alternativ kan läsa Göran Petersson rapport sötningsmedel värre än socker. Göran är professor i kemisk ­miljövetenskap vid Chalmers. Han menar bland annat att sötningsmedel triggar sötsuget och ökar på sikt det totala sockerintaget samt att den söta smaken kan störa den naturliga insulinregleringen hos vissa individer.

Vill du må bra?

Börja med att dricka vatten och undvik alla livsmedel som höjer blodsockret eller påverkar levern. Så når du enkelt din drömkropp

Kommentera