Ekonomiska intressen

Postades den 8 oktober, 2014

Denna vecka blickar vi förbi sockerhorisonten och tittar på ett bredare spektrum när det gäller hälsa. Ämnet är ekonomiskt intresse – ett problem som många gånger är större än bieffekterna av fel kost.

De senaste 50 åren har vi sett en otrolig tekniskt utveckling p.g.a ekonomiskt intresse. Teknikindustrin tjänar pengar på att utvecklas för på så sätt får de sälja mer tekniska prylar. Hur kommer det sig då att kostråden inte utvecklats på samma sätt de senaste 50 åren? Åter igen handlar det om ett ekonomiskt intresse. Läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin tjänar helt enkelt för mycket pengar på att utvecklingen står stilla. Det, i kombination med paradigmskiftens olika faser.

Industrifinansierad forskning

Forskning som sponsras av industrin med sina ekonomiska intressen i resultatet kan tyvärr inte tas seriöst. Ett exempel är när brödtillverkaren Pågen sponsrar Antidiabetic Food Center som forskar på vilka typer av kolhydrater som är bäst för diabetiker. Kolhydrater i form av bröd (som Pågen säljer) höjer blodsockret och är därför något som diabetiker bör undvika. Detta är dock helt ointressant för Pågen som vill öka sin försäljning, därför sponsrar de forskning och ser gärna ett resultat som gynnar deras ekonomiska intressen. Denna typ av forskning går inte ta seriöst då den inte är oberoende.

Industrin och samhället har inte samma intresse

En kost som inte påverkar blodsockret samt nivån av hormoner som insulin och IGF1 har en gynnsam effekt på hälsan, varför genomförs då inte större studier på detta så att allmänheten kan ta del av resultatet? Industrin och samhället har helt enkelt inte samma intresse. En industri vars mål är att tjäna pengar kommer inte att bedriva forskning som gör att vi börjar äta nyttigt och håller oss friska hela livet, tvärtom.

Oberoende forskning är lösningen

För att förhindra en ökning av metabol sjuklighet samt en sjukvård som domineras av industrins intresse att tjäna pengar måste samhället bedriva egen, oberoende forskning utan någon som helst inblandning av industrin. Ett bra initiativ är därför Kostfonden som är grundad av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm m.fl. Kostfonden bildades just för att ta fram oberoende och högkvalitativa studier, helt utan någon som helst inblandning av industrin. Det är ett bra mycket bättre alternativ än att genom Bullogram stödja Cancerfonden som ju faktiskt samarbetar med sockerindustrin.

Kommentera