Ekonomiska intressen

Postades den

Denna vecka blickar vi förbi sockerhorisonten och tittar på ett bredare spektrum när det gäller hälsa. Ämnet är ekonomiska intressen – en utmaning som många gånger är större än bieffekterna av fel kost.

De senaste 50 åren har vi sett en otrolig tekniskt utveckling p.g.a ekonomiska intressen. En mängd olika industrier tjänar pengar på att utvecklas, men hur kommer det sig att kostråden inte utvecklats på samma sätt de senaste 50 åren? Åter igen handlar det om ett ekonomiska intressen. Läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin tjänar helt enkelt för mycket pengar på att utvecklingen står stilla. Det, i kombination med paradigmskiftens olika faser.

Ekonomiska intressen

Ekonomiska intressen visar sig överallt. Forskning som sponsras av industrin med sina ekonomiska intressen i resultatet kan tyvärr inte tas seriöst. Ett exempel är när brödtillverkaren Pågen sponsrar Antidiabetic Food Center som forskar på vilka typer av kolhydrater som är bäst för diabetiker. Snabba kolhydrater i form av bröd (som Pågen säljer) höjer blodsockret och är därför något som diabetiker helt bör undvika. Detta är dock helt ointressant för Pågen som vill öka sin försäljning, därför sponsrar de istället forskning och ser gärna ett resultat som gynnar deras ekonomiska intressen. Denna typ av forskning går ej ta seriöst då den inte är oberoende.

Ekonomiska intressen stryper

En kost som ej påverkar blodsockret har en gynnsam effekt på hälsan, varför genomförs då inte större studier på detta så att allmänheten kan ta del av resultatet? Svaret är rätt enkelt. Industrin och samhället har inte samma intressen. En industri vars mål är att tjäna pengar kommer inte att bedriva forskning som gör att vi börjar äta nyttigt och håller oss friska hela livet – tvärtom!

Oberoende forskning är lösningen

För att förhindra en ökning av metabol sjuklighet samt en sjukvård som domineras av industrins intresse att tjäna pengar måste samhället bedriva egen, oberoende forskning utan någon som helst inblandning av industrin. Ett bra initiativ är därför Kostfonden som är grundad av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm m.fl. Kostfonden bildades just för att ta fram oberoende och högkvalitativa studier, helt utan någon som helst inblandning av industrin. Det är ett bra mycket bättre alternativ än att genom Bullogram stödja Cancerfonden som ju faktiskt samarbetar med sockerindustrin.

Kommentera