Ett sockerfritt hem

Postades den 23 september, 2015

I gårdagens inlägg tipsade vi om hur du lär barn om socker och avslutade med att rekommendera vuxna/föräldrar att föregå med gott exempel och skapa ett sockerfritt hem. Men var börjar vi? Ett alternativ kan vara en sockerdetox.

  1. Gå ”Cold Turkey”: Den beroendeframkallande karaktären hos socker gör det extremt svårt att bara ”ta lite”. Din kropp/hjärna kommer att längta mer och mer efter socker om du bara försöker att skära ned. Rensa istället hemmet på socker.
  2. Var förberedd: Det finns ett talesätt som säger att ”när du misslyckas att planera, planerar du att misslyckas.” Se till att alltid ha nyttiga men mättande alternativ som ägg, ost (om du äter mejerier), avokado, kallpressad ekologisk kokosolja etc. i närheten så att du kan dämpa suget och ej behöver hamna ansikte mot ansikte med en automat lastad med halvfabrikat och sötsliskiga snacks.
  3. Undvik snabba lösningar: Eftersom socker gömmer sig överallt, är det enklast att undvika förpackade livsmedel. Satsa istället på färska råvaror. Investera i tid för matlagning, det lönar sig!
  4. Drick vatten: Det är den enda dryck som din kropp behöver. Undvik juice och diverse ”sockerfria” produkter.
  5. Ät fett: Hälsosamma fetter är utmärkta för att balansera ditt blodsocker och gör att du känner dig mätt. Lägg till lite fett i vid varje måltid för att kväva sockersuget. Smör (eller smörbaserade såser), olivolja (på salladen), avokado etc.
  6. Sov ordentligt: När du inte får tillräcklig med sömn kommer din kropp att söka energi, vilket kan leda till att du sträcker dig efter socker som ger dig en omedelbar boost. För lite sömn gör att dina hungerhormoner ökar och din mättnadshormoner sänks, vilket leder till det där suget som du vill undvika. Ge din kropp tillräckligt med sömn – särskilt under avgiftningen så att den har tillräckligt med energi för att reparera ditt system!
  7. Hantera stress: Det är ingen hemlighet att stress skapar många problem för din kropp och själ. När du är stressad, frisätts hormonet kortisol, vilket också kan göra dig hungrig! Utvärdera din stress och vidta åtgärder för att hantera den (istället för att undvika problemet).

Kommentera