Experter är inte alltid experter

Postades den 18 februari, 2015

Mindre mat och mer motion fungerar inte för personer med viktproblem. Det hävdar amerikanska ”experter” på området och SockerChocken håller med. Dessa ”experter” rekommenderar dock istället kirurgi och mediciner vilket är fullständigt vansinne och ett klassiskt exempel på när ekonomiska intressen går före sunt förnuft. 

The Lancet: Obesity Is Biologically ’Stamped In,’ Diet and Exercise Won’t Cure It

Det är Dr Christopher N. Ochner vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York och hans kollegor som i The Lancet (en av världens tyngsta medicinska tidskrifter) hävdar att mindre mat endast utlöser flera biologiska anpassningar som syftar till att förhindra svält. Med andra ord, om du går upp i vikt blir kroppen van vid den nya vikten. Om du då börjar äta mindre, tror kroppen att det är svält och kämpar för att inte ge upp sina fettdepåer. De menar därför att läkarnas råd om mindre mat och mer motion endast förhindrar överviktiga personer från att gå upp ännu mer, men det inte tillräckligt för att behandla fetma. Så långt låter det inte helt fel.

Kirurgi och mediciner

Läser man dock lite mer så upptäcker man att Ochner och hans kollegor istället menar att mer intensiva metoder såsom kirurgi och mediciner är ”de enda metoder som visat sig hjälpa överviktiga människor att gå ner i vikt”. Där försvann tyvärr all deras trovärdighet. Det är nämligen så fel det bara kan bli och det finns troligen två anledningar till att dessa ”experter” kommit fram till detta:

  1. De är inte experter
  2. De sponsras av läkemedelsindustrin

Längst ner i rapporten framkommer det att ett flertal läkemedelsbolag är ekonomiskt inblandade. Deras råd kan därmed kastas i soptunnan. Oberoende studier är det enda som räknas i en seriös debatt kring hälsa.

Det finns sätt som fungerar

Hur ska man då göra för att bli av med eventuell övervikt och må bra utan svält, kirurgi och mediciner? Läs mer

Kommentera