Fruktsocker – bra eller dåligt?

Postades den 23 oktober, 2015

Fruktsocker – är det bra eller dåligt? Det är en vanlig fråga bland människor som strävar efter att nå nya mål med sin kost. En del drar ner, eller slutar helt äta frukt, främst på grund av sockret, medan andra anser att konsumtion av frukt är viktigt för att få i sig vitaminer. Vem har egentligen rätt?

Fruktsocker

Fruktsocker är ett annat namn för sockerarten fruktos, vilket är skadligt för kroppen i större mängder. Problemet med fruktos/fruktsocker är att denna sockerart endast belastar levern (då resten av kroppen ratar den). Överkonsumtion av fruktos kan därför leda till fettlever om levern inte längre klarar av att ta hand om den mängd vi konsumerar. Men detta gäller framförallt ifall vi konsumerar läsk och andra livsmedel med tillsatt socker. Fruktsockret går då förbi alla andra organ och direkt till levern.

Socker i frukt

Vanlig frukt innehåller förutom socker även fibrer, vitaminer, mineraler och flavonoider – biologiskt aktiva ämnen som bidrar på ett positivt sätt för vår hälsa och gör att kroppen bryter ner sockerarten långsammare än i tex läsk som enbart innehåller fruktos. Du måste äta mycket frukt för att konsumera lika mycket fruktos som i läsk etc.

Fruktsocker

Dra ner på fruktos

Om du har ätit stora mängder vitt, raffinerat socker och stärkelserik mat i flera år och funderar på att lägga om kosten av hälsomässiga skäl så bör du inledningsvis överväga att eliminera allt socker, även i frukt, för att ge din kropp chans att rensas ut och återställas inifrån. Detta kommer hjälpa dig att få ett mer stabilt blodsocker samt ett förbättrat insulinsvar (insulin är det hormon som tar hand om överflödigt socker i blodet).

Efter en viss tid kan frukter återinföras i kosten – då som hela livsmedel istället för juice eller konserverad frukt (som ofta innehåller tillsatt socker). Torkade frukter såsom dadlar, fikon och russin kan med fördel fortfarande undvikas eftersom de innehåller mer socker och lätt konsumeras i större mängder.

Vitaminer och mineraler – utan socker

Vill du annars få i dig vitaminer och mineraler utan att påverka blodsockret är ekologiskt kallpressade grönsaksjuicer ett bra alternativ som innehåller massor av näring – utan att påverka blodsockret.

Kommentera