Information, skatt eller förbud?

Postades den 4 mars, 2015

Vad är den bästa lösningen för att få bukt med sockrets biverkningar i samhället? Information, skatt eller förbud?

Information

Vi kan informera om sockrets skadeverkningar (vilket är en anledning till varför denna blogg startades) i syfte att öka medvetenheten men iom att socker är extremt beroendeframkallande så känns det ändå inte optimalt. Även om vi får informationen att socker är skadligt så handlar beroende om förändrad biokemi, med andra ord så kan vi inte sluta – även om vi vill. Detta är dock olika för olika människor, en del kan utan större svårigheter avsluta sitt sockerintag. För andra är det i princip omöjligt.

Skatt

Vi kan beskatta sockret så att det blir dyrare att hantera i alla led, från producenter till konsumeter. Men iom att sockret är beroendeframkallande så kommer inte konsumtionen att sjunka drastiskt pga att det blir dyrare. Känner du någon som klagar på deras ekonomi men fortfarande har råd med läsk, godis etc? En del menar på dålig karaktär, vi menar att det bottnar i ett beroende som är svårt att få bukt med.

Förbud

Något som förmodligen skulle begränsa konsumtionen drastiskt vore sockerförbud. För er som fortfarande är sockerberoende och förmodligen skrattar lite lätt just nu så kanske detta låter extremt, men vad har vi för alternativ? Information eller sockerskatt som gör att priset åker upp hindrar knappats konsumenterna från att köpa sin drog (däremot kan det resultera i något mindre förbrukning). Vi måste hjälpa konsumenterna att bli kvitt det sockerberoende som industrin skapat. Att genomföra ett totalt sockerförbud är i princip omöjligt och inget vi strävar mot. En början vore ett förbud av det tillsatta socker som industrin pumpar in i alla möjliga livsmedel nuförtiden. Ett sådant förbud skulle tvinga industrin att backa och hitta nya lösningar. Om det tillsatta sockret försvinner så blir det dessutom otroligt mycket enklare för dem som vill ”avgifta” sig. Som det är idag så tror många att de äter nyttigt för att det inte står ”socker” på innehållsförteckningen, men det är en aning mer komplicerat än så iom att det finns olika namn på socker. Den problematiken kommer vi runt med ett förbud.

Vad tycker du?

Kommentera