Kanelbullens dag – Därför firas den

Postades den

Kanelbullens dag firas åter igen. Vet du vad Kanelbullens dag är och varför Kanelbullens dag startade? Har du någonsin funderat på varför det finns en “Kanelbullens dag”? 

Kanelbullens dag startades 1999 av Kaeth Gardestedt som på den tiden var projektansvarig för Hembakningsrådet. 5 år senare gjorde dagen entré i den svenska almanackan. Denna “tradition” som ivrigt påhejas av industrin kanske i första ögonkastet verkar handla om omtanke till sina medmänniskor, men vid närmare granskning är det något helt annat.

Hembakningsrådet

För er som inte känner till Hembakningsrådet så är det en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare. Deras primära mål är (som alla andra företag) att tjäna pengar. Hembakningsrådet har de senaste åren haft en kanelbulledesigntävling i samband med Kanelbullens dag (i år ses sockerföretaget Dan Sukker bland sponsorerna).

Kanelbullens dag – syftet bakom

Syftet med Kanelbullens dag var att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin då det skulle gynna medlemsföretagen i Hembankningsrådet. Vi finner det därför otroligt intressant att Keath Gardstedt svarar såhär i en intervju med SVT angående Kanelbullens dag:

Allt fler produkter får egna dagar. Hur bemöter du kritiken från de som tycker att Kanelbullens dag är allt för kommersiell?
– Det har aldrig handlat om att sälja kanelbullar eller att öka försäljningen av vetemjöl och socker. Det har handlat om omtanken, att man ska baka sina egna kanelbullar och sätta sig ned och tala om sina minnen, säger Kaeth Gardestedt.

Nåja, minnet kanske sviker ibland…

Industrin drog igång denna “tradition” för att kunna kränga mer av sitt skräp. Sedan kom de även på att det går samarbeta med Cancerfonden för att på så sätt sälja ännu mer och Cancerfonden omfamnade givetvis initiativet då de inte verkar känna till kopplingen mellan socker och cancer och/eller låter pengar styra deras beslut.

Det hela handlar alltså bakomliggande ekonomiska intressen.

Frågor på det?

Kommentera