Fet lågkolhydratkost bör vara förstahandsvalet för diabetiker

Postades den 2 april, 2015

Det var den röda tråden i en vetenskaplig översiktsartikel i tidskriften Nutrition i juli 2014. Bakom artikeln står 26 olika läkare och forskare, bland andra Arne Astrup, dansk professor och näringsforskare. Lågkolhydratkost med mycket fett gav bättre effekter på risk­faktorer vid hjärt- och kärlsjukdom än lågfettkost.

Fredrik Nyström, professor i internmedicin i Linköping, har gjort flera studier om kost vid typ 2-diabetes.

– All ny forskning pekar mot att patienterna bör minska snabba kolhydrater så mycket som möjligt, och att det inte finns någon anledning att akta sig för mättat fett, sammanfattar han.

30 procent mindre insulin

I en av Nyströms senaste studier åt halva gruppen lågkolhydratkost med mycket fett. Den andra halvan åt lågfettkost (som traditionellt rekommenderats till diabetiker). Studien pågick i två år utan ett enda avhopp. Deltagarna i båda grupperna gick i snitt ner fyra kilo efter sex månader, men för patienterna som åt lågkolhydratkost med mycket fett minskade blodsockernivåerna så markant att de kunde minska sitt insulin med i snitt ca 30 procent. För dessa patienter minskade även den farliga inflammationen som medför ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Studien: Lågkolhydratkost förbättrar glykemisk kontroll jämfört med fettsnål kost som producerar en liknande viktminskning vid typ 2-diabetes

Mättat fett gav bättre kolesterol

Patienterna som åt lågkolhydratkost med mycket fett uppmuntrades att äta en större andel mättat fett (som exempelvis finns i kokosfett) och då förbättrades kolesterolvärdena (blodfetterna). För gruppen som åt lågfettkost förbättrades varken blodsockret eller blodfetterna och inflammationen minskade inte heller.

Läkare rekommenderar lågkolhydratkost

Läkaren Andreas Eenfeldt har rekommenderat låg­kolhydratkost åt sina ­patienter med typ 2-diabetes och beskriver effekten:

– Blodsockret blir ofta så mycket bättre av att ta bort kolhydraterna ur kosten att man genast måste minska eller sluta med insulininjektioner helt. Sen brukar vikten, blodtrycket och blodfetterna börja normaliseras. Detta har jag sett så många gånger nu att det är svårt förstå vilken tid det tar innan det blir en officiell rekommendation för alla.

Fler studier på typ 2-diabetes

Relaterade inlägg

Kommentera