Livsmedelsverket går lös i DN.se

Postades den 28 april, 2015

I DN.se uttalar sig idag Åsa Burgård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket om hur vi ska äta nyttigare. Som vanligt när Livsmedelsverket är igång så innehåller informationen felaktigheter och konstiga uppmaningar som måste kommenteras. 

DN.se: Ny taktik ska få oss att äta sundare

”– Om man till exempel äter mycket godis varje dag är det en stor förbättring om det i stället blir några dagar i veckan.”

Hur vore det om Livsmedelsverket, som ju faktiskt har till uppgift att ge befolkningen de bästa råden, istället skulle säga: – Undvik allt socker, det är skadligt för kroppen!

”Små ändringar är bättre än ingen förändring alls är ett klart budskap i den nya, mjukare linjen.”

Det är visserligen korrekt, men vi kommer inte lösa vare sig hälso- eller sockerproblematiken genom en mjuk linje. Livsmedelsverket ska ge korrekta råd baserade på den senaste forskningen och den säger klart och tydligt att sockret bör minimeras. Om Livsmedelsverket håller på att dalta i frågan så ger det en bild av att det är OK att äta socker någon dag i veckan vilket på inget sätt är försvarbart!

”…bättre fetter ingår också i de nya kostråden. För den som har svårt att skilja på olika mättade och omättade fetter kan titta efter nyckelhålsmärkningen.”

Det är en sådan oerhörd skandal att Livsmedelsverket får hålla på såhär! De vill att vi ska dra ner på sockret men är fortfarande så rädda för fett att de helt felaktigt rekommenderar nyckelhålsmärkt mat där det nyttiga fettet är ersatt med socker. Vi har tidigare skrivit om detta. Hur länge ska detta vansinne få pågå?

”– Man ska njuta av maten, och man kan njuta lika mycket av nyttig mat som av onyttig mat, säger Åsa Brugård Konde.”

Va, njuta av onyttig mat? Varför inte enbart rekommendera god och nyttig mat och njuta till fullo av den? Åter igen ger den instans som ska ge oss de bästa råden sken av att det är OK att äta onyttigt – och dessutom njuta av det!

Kommentera