Nej till Cancerfonden

Postades den 24 februari, 2015

Vi säger nej – till Cancerfonden. Missförstå oss inte. Vi tycker att alla ska bidra till forskningen kring cancer. Vi säger däremot nej till att stödja just Cancerfonden. Anledningen? Det ger ytterst tveksamma kostråd och samarbetar med sockerindustrin.

Vi skulle kunna skriva ett mycket längre inlägg om varför vi inte ställer oss positiva till att stödja just Cancerfonden, men framförallt handlar det om att de, i likhet med Livsmedelsverket, tydligen saknar kunskap om sambandet mellan vitt socker och sjukdom.

De anställda på Cancerfonden och Livsmedelsverket må ge sken av att vara ”experter” på sin sak, men för oss framstår de som en bunt idioter som i tron på sin egen expertis ger råd som gör större skada än nytta.

”Oj, nu tar de väl i” kanske du tänker.

Ja, det kanske vi gör. Faktum är bara det att vi är vansinnigt less.

Tveksamma kostråd

Ta bara deras kostråd vid cancer:

 • ”ät som vanligt”
 • ”ät sötsaker om du har dålig aptit”
 • ”använda flytande margarin eller olja i matlagningen”
 • ”mindre mättat fett”
 • ”välj nyckelhålsmärkta livsmedel”
 • ”färdiglagad mat är ett bra alternativ”

(Update 2020 – kostråden är uppdaterade men fortfarande hittas råd om att äta chips etc).

Vi upplever ovanstående en aning kontraproduktivt då vi sätter stort enormt stort värde i näringsrik mat som stärker kroppen. Framförallt när kroppen behöver det som mest. Ovanstående rekommendationer är i den meningen pinsamt dåliga.

Samarbetar med sockerindustrin

Cancerfonden samarbetade 2014 (via Rosa Bandet) med följande bolag; Kellogg’s, Gille och Bonjour vilket vi uppmärksammade i dessa inlägg:

Det finns bättre alternativ

Vi uppmanar alla läsare som funderar på att stödja Cancerfonden att istället stödja andra fonder med samma syfte, exempelvis Kostfonden. Kostfonden är oberoende och ideell och arbetar för att driva fram mer och bättre forskning kring kostens effekter på hälsa och sjukdom, istället för att ge bidrag till forskning som leder fram till nya kemiska droger i form av ”läkemedel” som läkemedelsindustrin kan dra in ytterligare miljarder på.

Kommentera

  Jag har också mist en son. Hade vi fått veta i tid om vad socker gör m cancer och att cellgifter samt strålning triggar cancer så hade han nog levt nu. De gav honom några veckor. I den vevan la vi om kosten. Han levde i 5 månader. Att han strålades med maxdoser mot hjärnan och åt höga doser cellgifter gav honom inte direkt någon förutsättning att läka… Cellgifter=senapsgas=dödar även friska celler.

  Hej Johan, inlägget postades den 24 februari, 2015 och citaten är således från den aktuella perioden.

  Intressant att inte stödja forskning som tittar på orsak (förebyggande) och inte konsekvens. Ja läkemedelsindustrin och läkemedelsverket är kolosser på lerfötter. Man kanske skulle fråga program som Agena att ta upp detta, om det redan gjorts har jag missat. Avseende mammografi :( förutom argumenten nedan är det faktum att klämma i hop ett bröst fyllt med körtlar av vilka en del kanske är just cancer ökar risken för spridning) är det en förlegad metod. Man kan heller inte skuldbelägga människor!!! Men det finns för många med vinstintresse i dessa frågor. En annan bov är salt!

  Kostråden består alltså i att friska personer rekomenderas halvera sin konsumtion av läsk, godis, glass, snacks och bakverk, medan de som tappar mycket vikt på grund av cancer rekomenderas äta livsmedel som innehåller mycket energi, det vill säga proteinrika samt feta och söta livsmedel såsom nötter, mandlar och torkad frukt. Om någonting är pinsamt dåligt så är det inte cancerfondens kostråd, utan att ni sätter citattecken kring påståenden som inte återges i ursprungskällan. Om ni vill öka medvetenheten om sockers negativa effekter är förståeligt. Men den gemensamma nämnaren här tycks vara en blandning av missriktat messiaskomplex och en önskan om att vara alternativ. Och eftersom ingen i dagsläget förnekar att hög sockerkonsumtion är onyttigt så blir det nödvändigt att skapa någon sorts diffus antagonist att vara alternativ i förhållande till. I det här fallet blev det någon sorts illasinnad sammanslutning mellan livsmedelsverket, cancerfonden och ”sockerindustrin”. Att detta attraherar en krets av personer som arbetar med att tala med andar och förespråkar f.d läkare som blivit delegitimerade för att ha behandlat cancerpatienter med perpparot, eller som är övertygade om att även läkemedelsindustrin är inblandad i sockerkonspirationen är ingen överraskning.

  Stöd Erik Enby och hans forskning.

  Håller med i allt! Har aldrig haft förtroende för Cancerfonden, så många dom undanhållit information som skulle kunna stärka….skit att det ska vara så i Sverige….cancersjuka ges inga alternativ…

  Det borde va kriminelt att ge sådana kostråd! Stöd kostfonden i stället!

  Jättebra! Med respekt för alla drabbade tycker jag ändå det är viktigt att lyfta frågan om pengar och forskning. Jag har själv jobbat med rosa bandet kampanjer utifrån näringslivsperspektiv och vet hur mycket försäljningen lyfter med rosa bandet. Då det tveklöst, som länkarna till forskning visar här ovan, är så att socker göder cancer, är det oerhört smaklöst hur reklam för sockrade bullar visas tillsammans med ”vi stödjer cancerfonden”. Då forskning i årtionden inte lyckas ”bota cancer”, får man väl säga att hela vårt hälsoparadigm inte fungerar. Allt fler får cancer och diabetes. Varför? Det är dags att tänka om helt och kasta ut gamla kostråd. Problemet är att man utmanar starka vinstintressen, vare sig det gäller cancer, diabetes eller andra välfärdssjukdomar. Detta gäller ju i alla branscher som förändras, så varför skulle hälsa vara annorlunda? Själv är jag månadsgivare till Kostfonden. Ideellt, oberoende och ingen jäkla bulltillverkande industri som står bakom…

  Marie Andersson Läs gärna denna så kommer du att förstå bättre . Du kommer att förstå att det handlar om pengar , det finns också en anledning varför läkare som får cancer väljer behandling utomlands . http://www.thenhf.se/stodjer-du-rosa-bandet-sa-sott-eller-inte/

  Håller med men vill hellre se en fond/stipendie för alternativ medicin och inte bara kost

  Arja Fox says:

  Jag tycker artikeln o uppmaningen var riktig bra, kostens betydelse är större än de flesta vet, sedan finns det ju såklart andra faktorer till varför cancerr uppkommer tex ärftlighet vid vissa cancersorter, gamla obearbetade trauman, miljögifter, tungmetaller mm som stört balansen i kroppen….Förstår inte att folk blir så uppretade av texten, jag har själv cancer o ändrade min kosthållning samma dag jag fick diagnosen för jag förstår kostens betydelse. Cancerfonden och Livsmedelsverket bör verkligen vara de som informerar om kosten o dess betydelse, sockers farlighet mm för det verkar finnas mycket okunskap därute. Denna text var väl ingen kritik till enskilda personer utan en uppmaning att inte stödja verksamhet som faktiskt stöttar cancer o bara forskar om nya gifter.

  Cancer fonden är ett cancer i sammhället som alla andra fonder som rädda rädda barnen.. sitter chefer med sky höga löner i varje av dom här organisationerna

  Tack vare Cancerfonden drivs cancerforskningen i Sverige vidare. Mycket trist av er att ge er på Cancerfonden som betyder så oerhört mycket för då många cancersjuka och anhöriga. Varför? Naturligtvis får er förening kämpa för det ni tror på, men varför ge er på andra? Otroligt ruttet, dåligt och smaklöst. Ni borde verkligen skämmas över detta!

  Japp! Givetvis stöttar jag Kostfonden som månadsgivare! Cancerfonderna får tillräckligt med pengar ändå till sin pillerforskning. Nu är det dags att bryta mönstret och se till att annan forskning bedrivs!

  Så ni menar att min mamma skulle slippa ligga sjuk i cancer om hon ätit annorlunda? Nä, tyvärr, det sagan får ni berätta för någon annan….. Knappt ingen alkohol, mycket frukt och grönt och aldrig ett halvfabrikat i mina föräldrarshem. Nope, den sagan passar inte mig……

  Snälla tro inte på ALLT som SKAPAS av privatpersoner på nätet, som inte ens hittar till sitt egna proppskåp! Finns ingen seriös person och riktig medicinsk vetenskapsman som skulle formulera sig så förtappat och sjukt! Till alla de som har kämpat och nu kämpar med cancer av något slag vill jag säga att mina tankar går till dem och jag vet själv hur det är att kämpa! Många varma kramar till er alla FIGHTERS OCH SURVIVORS!!! <3 <3 <3

  I början av 80-talet fick jag från säker källa (cancerforskare) höra följande: ”Om svenska folket skulle få höra sanningen om äpplen, så skulle de få dåndimpen”. Det var nämligen så att ALLA äpplen var inte nyttigt att äta, utan någon färg, röd – grön eller gul – var direkt cancerframkallande och farligt att äta. Forskaren var tyvärr belagd mun munkavel, så jag vet fortfarande inte vilken färg som är onyttig, men man kan ju ana. Innan jag i detta nu skulle lämna mitt inlägg här, så googlade jag på ”äpple + cancer” och fick fatt i följande artikel: http://www.karnhuset.com/halsa.htm Forskningen om kostens påverkan på sjukdomar och i detta fallet cancer är otroligt viktig, givetvis. Det gäller framförallt att folk ska få information om vad som är direkt skadligt för kroppen att äta så att cancerrisken minimeras, men man måste förstå att det även är individuellt och det är inte enbart kosten man kan kan få cancer av. All forskning om uppkomst av cancer är viktig. Att vinstintressen ska få styra hur forskarresultat ska få framkomma eller ej är helt absurt.

  Om har har gått igenom cancerbehandling vet man att man är glad för varje smula som går ner det sista man tänker på är några förbannade kostråd De som uttalar sig som inte gått igenom sikten ska vara TYSTA Lägg tiden på något bättre

  Håller med!!! Dessutom lyfte man MJÖLK som en kampanjvara

  The forbidden cures for cancer – se den på – https://www.youtube.com/watch?v=gWLrfNJICeM

  Vi måste väl någon gång jobba med roten till det onda och inte bara symtomen. Det gäller allt på vår planet. Jag är så förundrad över att föräldrar ger sina barn hur mycket socker som helst, e ämnen trots rön om hur farligt det är. Artikeln vill väl inte säga till cancer sjuka patienter att om du inte äter nyttigt så kan du lika gärna svälta. Är det inte dags att alla ställer krav på livsmedelsverket och förbjuda farlig mat nu när vi pratar om en cancer epidemi. En av tre får cancer vad blir nästa? två av tre? tre av tre? Vad vet vi? Det är kanske detta som gör att tillsammans med uppvärmningen av jorden bidrar till planetens undergång. Jag stöder cancerfonden varje månad men det räcker inte. Orsak och verkan måste gå hand i hand.

  Ulf Lidman says:

  Vilken fruktansvärt smaklös artikel. Vi har inte råd att kasta skit på varandra i en värld där alla goda krafter behövs. Vad har ni för fruktansvärd människosyn? Artikeln fick motsatt effekt hos mig. Det ni försöker säga med artikeln drunknar i att energin läggs på att smutskasta en annan god kraft som faktiskt hjälper väldigt många människor.

  Det är inte lönsamt att stoppa orsaken till cancer, man tjänar mycket mera på att när sjukdomen väl brutit ut sälja behandling och läkemedel. Ni måste förstå att detta är biljardindustri som inte har någon önskan att minska sina intäkter. Därför gåt pengarna också bara till den forskning som gynnar läkemedelsjättarna och inte till preventiv forskning. Det gäller att få fram nästa svindyra medicin och behandling.

  Att ställa sig och laga välkomponerade måltider när man får cytostatika är inget man orkar. Man får vara glad om man får i sig något överhuvudtaget. Jag hade turen att ha en bror och svägerska som kom med matlådor till mig. Men det fanns perioder under behandlingstiden då jag inte åt speciellt mkt då jag fick kräkkänslor av mat. Jag tycker inte att det ena skall utesluta det andra. Stöd båda. Men skuldbelägg inte cancersjuka. Vi gör så gott vi kan att få i oss mat och dryck.

  Anna Blixt says:

  Att forska på kostvanor hjälper inte de som redan drabbats och man kan få cancer av mycket, inte bara av mat. Det kan t.ex. vara ärftligt. Ska dessa människor nekas stöd bara för att en delmängd av gruppen har blivit sjuka av socker? Jag tycker att detta verkar vara en ganska omogen protest. Om man är väldigt sjuk är det ofta bättre att äta någonting (t.ex. färdigmat som bara är att tina) än ingenting (om man inte orkar laga något).

  Pia Hagman says:

  Jag har vän, en allvarligt sjuk i cancer, som när hon får behandling endast får i sig några chips och coca cola. Inget hon valt utan av allt hon försöker äta så är det ibland det enda som hon kan behålla! Jag förstår er poäng ang bra kost, men ni menar väl inte att vi, i det läget, ska säga till henne att det finns nyttigare alternativ? *skakarpåhuvudet*

  Linda varför blir du förbannad. Är det inte också bättre stt forska på kostvanor så att vi slipper drabbas av cancer? Vår kost idag bidrar många gånger till att vi drabbas ac cancer.