Nestlé & Semper’s välling granskas

Postades den 9 december, 2014

Vi fick mail till redaktionen: “Hej! Ni undersöker så bra och jämför hur mycket socker mat innehåller. Skulle ni vilja titta på olika vällingsorter och tillägg till barn? Jag ger inte mitt barn det pga av det tvivelaktiga innehållet. Med vänlig hälsning, Maria.”

Vi har nu gått igenom samtliga vällingsorter från Semper och Nestlé. Båda företagen skriver att deras välling endast innehåller naturliga sockerarter från råvarorna. Låt er inte luras.

Nestlé

Vi har tittat igenom alla vällingsorter i Nestlé’s sortiment och gjort en samlad lista på ingredienserna:

  • Socker = laktos (mjölksocker), maltsocker, fruktos (fruktsocker), glukos (druvsocker), maltodextrin, majsstärkelse, päronjuicekoncentrat, stärkelse, bananflingor, apelsinflingor, ananasflingor, äppleflingor, äppeljuicekoncentrat
  • Majsmjöl, havremjöl, mältat havremjöl, vetemjöl, mältat vetemjöl, delvis mältat vetemjöl, rågmjöl, grahamsmjöl, mältat grahamsmjöl, fullkorn, fullkornsmjöl (korn, råg, havre), kornmjöl, durra, ris, hirs, majs, vetekli
  • Palmolja (bidrar till skövlad regnskog, förekommer i bl.a margarin, glass, kakor, choklad, snacks, stearinljus, tvål, rengöringsmedel och kosmetika)
  • Rapsolja, mjölkfett
  • Skummjölk, skummjölkspulver, mjölkprotein, avsaltat vasslepulver, vassleprotein, bifidobacterium lactis
  • Mineralämnen (natrium, kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, jod)
  • Vitaminer (A, C, D, E, K, tiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folacin, biotin, folsyra, pantotensyra)
  • Vatten, naturlig arom

Näringsvärde per 100 gram

  • Kolhydrater 52 – 83,5 g
    (varav sockerarter 6,5 – 28 g)

Upp till 83,5% kolhydrater varav upp till 28% är tillsatt socker.

Semper

Även här har vi gjort en samlad lista på alla ingredienser:

  • Socker = laktos (mjölksocker), fruktos (fruktsocker), glukos (druvsocker), sackaros, maltodextrin, vetestärkelse, majsstärkelse, bananflinga, katrinplommonflinga (katrinplommon, solroslecitin), katrinplommonjuicekoncentrat, päronjuicekoncentrat, äppeljuicekoncentrat, bananpuré
  • Havremjöl, siktat havremjöl, rismjöl, fullkornsdinkelmjöl, fullkornsvetemjöl, fullkornsmjöl, rågmjöl, majsmjöl, kornfiber, mjöl (fullkornsvete, råg, havre, fullkornsdinkel, siktat havre, kornfiber)
  • Skummjölk, vassle (från mjölk), avsaltad vassle (från mjölk), vasslepulver (från mjölk), avsaltat vasslepulver (från mjölk), laktobaciller (lactobacillus reuteri protectis), yoghurtpulver, grädde
  • Rapsolja
  • Solrosolja (innehåller mycket Omega-6 som triggar inflammation i kroppen)
  • Palmolja (bidrar till skövlad regnskog, förekommer i bl.a margarin, glass, kakor, choklad, snacks, stearinljus, tvål, rengöringsmedel och kosmetika)
  • Palmkärnolja (används främst vid tillverkning av tvål, margarin och kosmetika)
  • Mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod)
  • Vitaminer (A, C, D, E, K, tiamin, niacin, riboflavin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra)
  • Aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan, L-karnitin)
  • Vatten, torrjäst, sojaprotein, emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin

Näringsvärde per 100 gram

  • Kolhydrater 8,2 – 58 g
    (varav sockerarter 4,3 – 34 g)

Upp till 58 % kolhydrater varav upp till 34% är tillsatt socker i en mängd olika varianter. Dessutom tveksamma fettkällor.

Inte bästa alternativet

Välling är inte livsnödvändigt och inget vi rekommenderar, framförallt inte välling som kan köpas i affären pga ovanstående innehåll. Amning är att föredra. Om du/ni ändå ger välling av olika anledningar så uteslut välling som innehåller maltodextrin.

Kommentera