Nordic Sugar ”svarar” på frågor

Postades den 18 mars, 2015

”Intresset för hälsa är stort. Nästan dagligen kan man i media läsa om hälsa. Man refererar till nya undersökningar, olika typer av experter uttalar sig och några berättar om sitt nya sundare liv. Debatten om hälsa har många sidor, men det är inte alla som har lika bra stöd i vetenskapen. Det vill vi gärna göra något åt. Därför försöker vi här att belysa de vanligaste frågorna om socker och på det viset bidra till en mer nyanserad debatt.”

Ja, så låter det när sockerbolaget Nordig Sugar (Dan Sukker, Fibrex m.m) med ”vetenskap” vill berätta för oss att socker minsann inte är så farligt. På deras hemsida svarar de på olika frågor, exempelvis:

 1. Blir man fet av socker?
 2. Äter vi mer socker än förr?
 3. Är socker ohälsosamt?

SockerChocken kommenterar

Den/de personer på Nordic Sugar som sammanställt svaren måste fått i sig för mycket av sin egna produkt eller blivit helt förblindande av ekonomiska intressen, för svaren är en aning felaktiga.

1. Blir man fet av socker?

Nordic Sugar: ”Ja, eftersom socker innehåller energi. Om energiintaget är större än energiförbrukningen leder det till övervikt. Nej, eftersom socker i sig självt inte innehåller mer energi än andra näringsämnen.”

Om sockerindustrins standardsvar vore korrekt (dvs att man endast behöver räkna kalorier in och ut) så skulle det innebära att alla överviktiga är lata och glupska individer som äter för mycket och rör på sig för lite. Detta är också vad livsmedelsindustrin, många dietister, läkare, Paolo Roberto och andra med ekonomiska intressen i debatten hävdar. Men det finns en grundläggande orsak till att vi äter/lagrar mer än vi borde och beror på hormonell obalans som kortfattat skulle kunna förklaras såhär:

 • socker åker ut i blodet
 • blodsockernivån stiger
 • kroppen producerar hormonet insulin (för att sänka blodsockernivån)
 • insulin främjar fettinlagring
 • insulin hämmar mättnadskänslorna (genom att blockera andra hormoner)

Socker ligger till grund för denna hormonbalans som gör att vi äter/lagrar mer än vi borde. Detta gäller även nyfödda barn. Sockerindustrin vill nog gärna beskylla nyfödda för att äta för mycket och röra på sig för lite, men det håller inte. De föds med hormonell obalans skapad av moderns kosthållning.

Men förhöjt blodsocker är inte hela sanningen, fruktos höjer inte blodsockret men kan ändå skapa fetma:

 • socker (fruktos) åker ut i blodet
 • kroppens organ har ingen användning för sockerarten
 • levern får bearbeta den
 • levern blir till slut överbelastad (fettlever)
 • ligger till grund för metabolt syndrom (bukfetma, diabetes, rubbade blodfetter, högt blodtryck) etc.

Att socker för vissa även kan leda till ett värre beroende än kokain är naturligtvis inte heller positivt i sammanhanget.

OBS! Vi menar inte att sockret i sig skapar fetma. Ingen människa äter en kost som enbart består av socker. End of argument.

2. Äter vi mer socker än förr?

Nordic Sugar: ”Statistik rörande total sockerförbrukning visar på en genomsnittlig förbrukning på 40 kg socker per person och år. Förbrukningen har varit relativt konstant de senaste 50 åren.”

Svaret är korrekt ifall man enbart tittar på sackaros, vitt socker. Räknar man in alla andra former av socker (fruktos-glukossirap etc) så äter vi mer socker nu är någonsin tidigare i världshistorien och har mer problem med övervikt, diabetes etc än någonsin tidigare i världshistorien. Samband? Ja. Vårt föregående inlägg behandlade denna fråga.

3. Är socker ohälsosamt? 

Nordic Sugar: ”Socker innehåller inga vitaminer eller mineraler. Därför är det inte hälsosamt i sig. Men vi äter mycket lite socker i ren form. Socker används ofta för att förhöja smaken på stärkelse- och kostfiberrika produkter. På så sätt får vi i oss nödvändiga vitaminer och mineraler. Följer man officiella kostråd och äter varierat kan lite socker mycket väl ingå i en hälsosam kost. Om man däremot har ensidiga kostvanor, och intaget av socker är så högt att det har ersatt andra viktiga näringsämnen, så kan man säga att socker är ohälsosamt.”

Om du inte förstod deras enormt utdragna svar så kan du fokusera på de tre sista orden; ”…socker är ohälsosamt”. Socker ligger till grund för högt blodsocker och kan skapa fettlever, hormonell obalans, försämrat immunförsvar och göra oss mer mottagliga för inflammationer/infektioner som allt samman kan ta sitt uttryck i onormal hunger, stort sötsug, trötthet, värk, allergier, magbesvär, karies, sömnproblem, viktuppgång, rubbade blodfetter, diabetes (sockersjuka), hjärt/kärlsjukdomar, polycystiskt ovariesyndrom, demens, cancer etc. Socker är ohälsosamt.

Kommentera