Paolo får svar på tal

Postades den 27 april, 2015

Vi har tidigare skrivit om Paolo Roberto och hans felaktiga kostråd. Fler verkar ha synpunkter. Tisdagen den 21/4 svarade Björn Ekengren, distriktsläkare på Trollbäckens vårdcentral med kloka ord i lokaltidning i Tyresö efter att ha läst ”Pasta byggde denna kropp”:

Följ inte Paolos kostråd

I Mitt I Tyresö den 31 mars sjunger Paolo Roberto pastaätandes lov i sektionen Mat & Dryck. Förutom det mest uppenbara, att pastaförsäljaren talar i egen sak, är det dock en viktigare detalj jag vill anmärka på: Nedklankandet på kolhydratbegränsad kost.
   Visst, det fungerar säkert för normalviktiga personer som Herr Roberto, med en aktiv livsstil och träning som image, att äta stärkelserik mat som pasta, potatis, bröd och ris. Dock måste man då vara noga med portionernas storlek och se till att energiintaget inte övergår vad man gör av med.
   Gemene man ser hellre till att dra ner på energi från kolhydrater och istället öka intaget från fett. Man äter när man är hungrig, äter sig mätt och behöver inte räkna en enda kalori. Hälsofördelarna kommer av att insulinnivåerna i kroppen sjunker med lägre kolhydratintag, vilket gör det lättare att hålla vikten eller till och med förlora fettvikt. Lider man av övervikt och/eller diabetes kan det vara direkt livräddande att begränsa sitt kolhydratintag.
   Det är inte farligt att äta fett. Teserna från 70- och 80-talet om att mättat fett är farligt har i studie på studie blivit motbevisade; tvärtom så har folk med högt intag av till exempel feta mejeriprodukter bättre hälsa än de som äter lågfettsprodukter.
   Herr Roberto gjorde bättre i att uppmana folk att begränsa sitt stora intag av åderförkalkande socker, eftersom vetenskapen i dag tydligt förklarar att detta ligger bakom fetma- och diabetesepidemin i Sverige och världen.

Björn Ekengren, distriktsläkare
Trollbäckens vårdcentral

Kommentera