Paolo inte riktigt med i matchen

Postades den 10 oktober, 2014

Vi fortsätter på temat ekonomiska intressen och idag skriver vi om Paolo Roberto. Paolo är verkligen en bra förebild när det handlar om att ta hand om sin kropp i form av träning, men när det kommer till kostråd så är Paolo inte riktigt med i matchen. Varför? 

Träning ÄR bra

Paolo’s slutsats verkar vara att träning är lösningen på alla problem, och visst, träning ÄR bra. Tittar vi på blodsockret så är en vältränad kropp bättre på att ta hand om sockret i blodet, så Paolo är inte helt fel ute. Han verkar dock inte inse att det är just blodsockerkontroll som är hemligheten, inte träningen i sig.

Blodsockerkontroll

En kost baserad på socker och stärkelse (bröd, pasta, ris, potatis m.m) höjer blodsockret och kan på sikt skapa fettlever, hormonell obalans, försämrat immunförsvar, inflammationer/infektioner, trötthet, värk, allergier, magbesvär, karies, koncentrationsproblem, sömnproblem, viktuppgång, rubbade blodfetter, diabetes (sockersjuka), hjärt/kärlsjukdomar, polycystiskt ovariesyndrom, alzheimer, cancer etc.

Har man något av dessa problem (eller vill förhindra dem) så är det därför mer effektivt att hålla blodsockret på en normal nivå via kosten istället för via träning. Det bästa är självklart normalt blodsocker + träning. Att däremot hela tiden äta en kost som höjer blodsockret för att sedan träna bort det överflödiga blodsockret är som många redan förstått en aning kontraproduktivt.

En del av industrin

Paolo har antingen inte insett detta eller så beror hans slutsats på att han själv är en del av industrin. Paolo säljer nämligen pasta, kokböcker med recept baserade på pasta samt träningsböcker etc. För honom är det därför mest ekonomiskt fördelaktigt att rekommendera träning för bättre hälsa. Om hans rekommendation beror på ekonomiskt intresse eller okunskap låter vi dock vara osagt.

Just det faktum att han har ekonomiska intressen gör hursomhelst att Paolo inte är objektiv och därför inte kan tas på allvar som kostrådgivare i en seriös debatt gällande kost och hälsa. Detsamma gäller forskning, är en studie sponsrad av ett bolag med ekonomiskt intresse i resultatet så kan man inte lita på vad studien säger. Det enda man kan lita på är oberoende forskning samt kostrådgivare utan ekonomiskt intresse i livsmedel.

Frågor på det?

Kommentera