Professorer i sockerbråk

Postades den 9 januari, 2015

En ny rapport hävdar att socker inte är beroendeframkallande vilket har resulterat i storbråk bland svenska professorer. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds Universitet anlitades för att faktagranska rapporten men vägrade skriva under den då hon själv forskat i ämnet och kommit fram till motsatt slutsats. Claude Marcus, professor vid Karolinska Institutet står däremot bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem. 

Expressen: Svenska professorer i stort sockerbråk

Vem har då rätt? Vi skulle satsa allt vi äger på Charlotte Erlanson-Albertsson alla dagar i veckan. Varför?

1. Rapporten är framtagen och finansierad av livsmedelsindustrins organisation Swedish nutrition foundation, SNF, där bland annat, Coca-Cola, Nordic Sugar och McDonalds är medlemmar. Rapporten är därför inte oberoende och går inte att ta på allvar.

2. Under rubriken ”Jäv” i rapporten kan man läsa: ”Inga jävsförhållanden är uppgivna av författarna i den här rapporten förutom Claude Marcus som är vetenskaplig rådgivare åt Oriflame Wellness, McDonalds, Itrim, Viktväktarna och Sigrid.” Claude Marcus är därför inte oberoende och går inte att ta på allvar.

Det mest skrattretande är nog ändå att Claude Marcus tycker kritiken om att han på något sätt skulle vara köpt av industrin är orättvis:

– Det finns ett kommersiellt intresse kring sockerberoende och att göra människor till offer. Många aktörer tjänar pengar på retreat och ”sockavgiftningar”. 

Han påstår alltså att de som faktiskt anser att sockerberoende existerar har ekonomiska intressen i sina slutsatser. Det säger professorn som själv sitter på två stolar då han tar emot pengar av en industri som gör folk sjuka samt företag som Viktväktarna och Itrim, företag vars affärsidé är att ”hjälpa” de drabbade. Smart! Vi har tidigare skrivit om Claude Marcus.

Vi har sagt det tidigare och säger det igen. Forskning som finansieras av industrin är inte oberoende och går inte att lita på. När kommer en helt oberoende rapport som påvisar samma resultat? Vi väntar… 

Kommentera