Red Bull ger dig inte vingar, däremot över 27 gram socker

Postades den 17 november, 2014

Dricker du eller någon du känner Red Bull för att bli piggare? Visste du att Red Bull Energy Drink i själva verket lurar kroppen och innehåller mer socker än Coca-Cola?

Sockerinnehållet i Red Bull Energy Drink

Yep, tittar vi på det procentuella sockerinnehållet så ser vi att Red Bull innehåller 11 gram socker/100 ml, vilket är mer än i Coca-Cola som ”endast” innehåller 10,6 gram per 100 ml (många juicer på marknaden innehåller lika mycket socker). En burk med 2,5 dl (250 ml) Red Bull Energy Drink innehåller således 27,5 g socker (11 gram socker x 2,5 dl) vilket motsvarar ca 7 sockerbitar.

Lurar kroppen

Många dricker Red Bull och andra sockerhaltiga drycker för att bli piggare, men det är inte värt pengarna då sanningen är att vi enbart lurar kroppen genom att dricka socker. Blodsockret skjuter nämligen i höjden och då kommer kroppen producera insulin som är ett blodsockersänkande (och fettlagrande) hormon. Detta medför att blodsockret börjar sjunka vilket påverkar humör och energinivån och då tänker många att ännu en burk är lösningen. Men det är i själva verket bara början på en berg-och dalbana för blodsockret.

Kan användas av uthållighetsidrottare

Drycker med högt sockerinnehåll kan användas som ett tillskott för maratonlöpare som är ute 4-8 timmar eller andra uthållighetsidrottare som behöver extremt snabb energi. Andra kan fokusera på vatten, det är nämligen den enda dryck som vi behöver tillföra vår kropp.

Bättre lösning

Den som vill ha mer energi i vardagen bör fokusera på bra fett. Fett innehåller nämligen dubbelt så mycket energi som kolhydrater (socker är en kolhydrat) utan att det påverkar blodsockret. Det är därför en fet lågkolhydratkost fungerar så bra, den ger nämligen kroppen energi utan att påverka blodsockret.

OBS. För diabetiker gäller andra regler. En diabetiker som får för lågt blodsocker ska omgående ha socker, inget annat. Diabetiker bör absolut äta en fet lågkolhydratkost så att deras blodsocker kan hållas på en jämn och stabil nivå under dagen.

Kommentera