Red Bull ger dig 27,5 gram socker

Postades den 17 november, 2014

Red Bull dricks av många för att bli piggare. Visste du att Red Bull Energy Drink i själva verket lurar kroppen och innehåller mer socker än Coca-Cola?

Red Bull Sockerinnehåll

Hur mycket socker innehåller Red Bull?

Tittar vi på det procentuella sockerinnehållet så ser vi att Red Bull innehåller 11 gram socker/100 ml, vilket är mer än i Coca-Cola som ”endast” innehåller 10,6 gram per 100 ml (många juicer på marknaden innehåller lika mycket socker).

En burk med 2,5 dl (250 ml) Red Bull Energy Drink innehåller således 27,5 g socker (11 gram socker x 2,5 dl) vilket motsvarar ca 7 sockerbitar.

Red Bull ger 27,5 gram socker

Är Red Bull bra?

Många undrar om Red Bull är bra för kroppen, men med tanke på det höga sockerinnehållet så är svaret tvärtom.

Visst, drycker med högt sockerinnehåll kan användas som ett tillskott för maratonlöpare som är ute 4-8 timmar eller andra uthållighetsidrottare som behöver extremt snabb energi.

Om du inte tillhör den kategorin bör du fokusera på att dricka vatten – det är nämligen den enda dryck som är essentiell för kroppen (dvs livsnödvändig).

Red Bull lurar kroppen

Många dricker Red Bull och andra sockerhaltiga drycker för att bli piggare, men det är ej värt pengarna då sanningen är att vi enbart lurar kroppen.

Blodsockret skjuter nämligen i höjden av sockret och då producerar kroppen insulin som är ett blodsockersänkande (och fettlagrande) hormon. Detta medför att blodsockret börjar sjunka vilket påverkar humör och energinivån och då tänker många att ännu en burk är lösningen. Men det är i själva verket bara början på en berg-och dalbana för blodsockret.

Bättre lösning

Den som vill ha mer energi i vardagen bör fokusera på bra fett (kokosfett, avocado. Fett innehåller nämligen dubbelt så mycket energi som kolhydrater (socker är en kolhydrat) – men utan att det påverkar blodsockret.

Är Red Bull Sockerfri onyttig?

Red Bull Sockerfri innehåller koffein, taurin samt sötningsmedel i form av aspartam & acesulfam K.

Båda sötningsmedlen kan användas separat men blandningen ökar sötman markant. Den blir ca 300 gånger starkare än för vanligt socker. Samtidigt döljs en besk eftersmak från acesulfam-K.

Aspartam: Aspartam är uppbyggt av två aminosyror (asparaginsyra och fenylalanin i en metylförestrad form). I matspjälkningskanalen frigörs de två aminosyrorna och tas upp till blod liksom små mängder av frigjord metanol. Aspartam är världsledande som sötningsmedel men också hälsomässigt starkt ifrågasatt på hälsosajter inte bara för sötheten.

Aspartam används ofta tillsammans med det ungefär lika söta men biokemiskt mer osäkra ämnet acesulfam-K. Kombinationen förstärker sötheten som blir ca 300 gånger högre än för socker.

Acesulfam K: I motsats till aminosyrorna i aspartam framstår acesulfam-K som ett högst onaturligt ämne. Det har svavel och kväve i en ovanlig ringstruktur i jonform med kalium som motjon. Ämnet är biokemiskt stabilt, tas upp till blod och utsöndras med urin.

Den försiktige vill knappast ha ett sådant ämne i sina blodbanor även om sötheten är ett mycket större problem.

Kommentera