Så håller du dig frisk

Postades den 16 februari, 2015

En guide till en frisk, inflammationsfri och hormonellt balanserad kropp för att må så bra som möjligt och förebygga/undvika sjukdomar som ingår i samlingsnamnet metabolt syndrom  (högt blodtryck, diabetes, bukfetma, rubbade blodfetter m.m). Här kommer en sammanfattning av innehållet på bloggen.

Utmaningen

”Mindre mat och mer motion” är något vi tyvärr hör alltför ofta, framförallt när det kommer till hur sjukdom ska bekämpas (som härstammar i den felaktiga slutsatsen att många sjukdomar är kopplade till övervikt).

Människor räknar kalorier i livsmedel för att hålla koll på hur mycket de äter och tränar sedan för att förbränna eventuellt överflöd som råkat slinka ner. Är det den bästa lösningen? Absolut inte!

Vi förstår att många fortfarande tror på myten eftersom den florerat flitigt bland många läkare, dietister, kostrådgivare och olika ”experter” i många år utan att ha blivit stoppad.

Läsktillverkare som Coca-Cola samt många andra företag med ekonomiska intressen i att lägga allt ansvar på konsumenterna har naturligtvis ivrigt hejat på detta argument, eftersom det passar deras vinstdrivande business perfekt.

Energibalans

Känner du igen detta citat?

”Om kroppen gör av med mer energi än vi äter så kommer vi tappa vikt”.

Ur denna tanke föddes idéen om att vi endast behöver räkna kalorier in och ut för att hitta vår ”energibalans”.

Fokus låg på antalet kalorier. Därför får ofta människor med övervikt rådet att äta mindre och röra sig mer. Ni som testat vet att det inte är så enkelt.

Det beror på att det aldrig är antalet kalorier som är utmaningen – utan istället vilken typ av kalorier som konsumeras. I annat fall skulle vi teoretiskt sett kunna äta kanelbullar varje dag – bara vi inte äter för mycket! ;)

Hormonell obalans

Fel kost, stress, sömnbrist, kemikalier, näringsbrister etc. leder till hormonell obalans i kroppen.

Hormonerna i kroppen styr funktioner som hunger, mättnad, tillväxt, energilagring, sömn, ämnesomsättning m.m.

En hormonell obalans kan därför få dig att äta mer, motionera mindre, lagra mer fett, sova sämre – oavsett om du vill det eller inte!

Har du däremot en hormonellt balanserad kropp så kan du enklare uppnå dina hälsomässiga mål.

Hormonell-balans

Inflammation

Inflammation är en del av vårt immunförsvar och kroppens försvar vid infektion, vävnadsskada eller främmande ämnen i blodet.

Inflammation ligger till grund för de flesta folksjukdomarna idag och pågår ofta i det tysta i våra blodkärl, nervceller eller andra delar av kroppen.

Hög glykemisk belastning, dålig tarmhälsa/matsmältning, obalans i förhållandet mellan Omega-3/6 fettsyror samt förhöjt blodsocker/insulin är exempel på vad som kan öka inflammation i kroppen.

Omega-3/6 obalans

Alfa-Linolensyra (Omega-3) och Linolsyra (Omega-6) är essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som kroppen inte kan tillverka på egen hand. Vi behöver därför tillföra dessa fettsyror via kosten.

Men vi måste tänka på balansen mellan dessa fettsyror. Omega-3 hämmar inflammation medan Omega-6 ökar inflammation.

I tusentals år tros fettsyrorna ha varit balanserade i våra kroppar, men spannmål (vete, råg, korn havre etc), kött från djur som utfodrats med spannmål, socker, raffinerade vegetabiliska oljor, transfetter, alkohol och rökning hämmar kroppens upptag av Omega-3.

Detta gör att många människor har 15 gånger mer Omega-6 än Omega-3 i kroppen.

För mycket Omega-6 i kroppen är en orsak till ökad inflammation.

Förhöjt blodsocker/insulin

Socker (juice, läsk, godis etc) samt stärkelse (bröd, pasta, ris och potatis etc) bryts ned till sockerarter, åker ut i blodet och höjer blodsockret.

Blir blodsockret för högt producerar bukspottskörteln insulin (blodsockersänkande/fettlagrande hormon) och redan där har en hormonell obalans startat.

Om vi hela tiden äter mycket stärkelse så belastar vi systemet i onödan vilket på sikt medför problem.

Lösningen

Om du vill uppnå en inflammationsfri och hormonellt balanserad kropp bör du satsa på en naturliga råvaror utan tillsatser och kemikalier.

Satsa på livsmedel som har en bra relation mellan nivåerna av Omega-3/6 fettsyror, alternativt mer av Omega-3 (om du har obalans, vilket många har).

Ät mer (bra) fett och dra ner på snabba kolhydrater/stärkelse.

Drick vatten. Träna för att stärka kroppen (tränar du för att gå ner i vikt så äter du fel).

Med andra ord – riktig mat som ger energi utan att påverka kroppens hormoner och håller inflammationer på avstånd.

På så sätt får kroppen möjlighet att återfå sin balans. Denna typ av kosthållning dämpar inflammation genom exempelvis minskad glykemisk belastning, stabilare blodsocker, bättre tarmhälsa, bättre matsmältning och bättre förhållande mellan Omega-3/6.

Tips! Se vår inköpslista för en frisk kropp

Fruktos / fruktsocker

Fruktos, eller fruktsocker som det också kallas höjer inte blodsockret nämnvärt men överkonsumtion skadar på sikt levern och skapar insulinresistens, hjärtförstoring etc.

Nu tänker vi primärt på tillsatt fruktos/fruktsocker i livsmedel (framförallt läsk). Inte socker i frukt, så länge frukten äts i sin naturliga form. Läs mer: socker i frukt – bra eller dåligt?

Sötningsmedel

Forskning menar att sötningsmedel kan förändra bakteriefloran i tarmen, vilket kan ge nedsatt glukostolerans och därmed förhöjda blodsockervärden. Vi avstår.

Fett

Var absolut inte rädd för fett, så länge det är ”rätt” fett. Kroppen och hjärnan behöver fett för att fungera optimalt. Fett är viktigt för cellmembranen, värmeregleringen, kroppens upptag av de fettlösliga vitaminer (därför bör vi alltid ha fett till salladen), ger smak och konsistens åt maten, håller oss mätta längre och ger kroppen energi utan att påverka blodsockret. Fett påverkar även mineralupptaget i tarmen.

Tips! Se vår inköpslista för en frisk kropp där du hittar förslag på bra fetter.

Exempel på dåliga fettkällor

Undvik fettkällor som innehåller mycket Omega-6, exempelvis solrosolja (som hittas i chips, tonfisk m.m), majsolja, kemiskt förändrat fett som Unilever’s kokosfett, Flora, LÄTTA, Milda och Becel (samtliga varumärken ägs av Unilever). Undvik lightprodukter och satsa alltid på de fetaste alternativen. Rätt sorts fett ger energi utan att höja blodsockret och motarbetar inflammation.

Salt

Var inte rädd för salt – så länge det är ”rätt” salt.

Rätt salt är naturligt (oraffinerat) mineralsalt. Vi använder Celtic Sea Salt som är fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier. Utmärkt mineraltillskott, utan tungmetaller och innehåller en mängd viktiga spårmineraler, såsom magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan.

Undvik ”vanligt” vitt raffinerat bordssalt då detta salt innehåller mest natrium (resten av mineralerna avlägsnas i raffineringen). Mer läsning: Problemet är inte för mycket salt

Vatten

Drick vatten, det är en enda dryck som är livsnödvändig för en väl fungerade kropp. Här kan du läsa mer om vilket vatten som är bäst m.m

Träning

Träning är bra och något vi absolut rekommenderar. Men vi måste träna av rätt anledning, dvs för att stärka kroppen och skapa ett ”flow”.

Tränar du för att gå ner i vikt så äter du fel.

Om du strävar efter en frisk, inflammationsfri och hormonellt balanserad kropp så bör du se över din kosthållning i första hand, och därefter foka på träningen. Om du enbart börjar träna, utan att ändra kost så kommer inte mycket att hända.

Kontakta oss gärna

Detta inlägg skulle kunna vara mycket längre men vi har valt att skapa en enkel sammanfattning för att få ner längden på inlägget. Tveka därför inte att kontakta oss ifall du har frågor.

Inköpslista

Klicka här för en inköpslista som följer ovanstående tänk.

Kommentera