Så lyckades sockerindustrin lägga skulden på fettet

Postades den 19 september, 2016

Sockerindustrin betalade under 60-talet ut stora summor pengar till forskare för att tona ner sambandet mellan socker och hjärtsjukdom. I stället fick mättat fettet all skuld. Det visar nya dokument. Karin Bojs har uppmärksammat detta i en krönika i DN och Ann Fernholm med ett bra blogginlägg i samma ämne. 

Om människan, som ätit mättat fett i årtusenden, får för sig att fett är farligt och börjar efterfråga mat med mindre fett så måste livsmedelsproducenterna tillsätta socker för smakens skull. Någon som givetvis gynnar sockerindustrin extremt mycket rent ekonomiskt sett. Kanske var det därför sockerindustrins branschorganisation spenderade ungefär 48 miljoner kronor, på en kampanj för att tona ner socker som riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom och istället lägga skulden på fettet? Det är nämligen vad som framkommit via nya dokument.

Socker i dagens form är något som människan konsumerat under förhållandevis extremt kort tid och under den tiden har hälsoproblem som fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdom etc (läs mer om metabolt syndrom) eskalerat (vilket i sin tur gynnar läkemedelsindustrin).

Det är tämligen tröttsamt hur ekonomiska intressen åter igen visar sig ligga bakom en av de största skandalerna genom tiderna (ifall ni frågar oss). Men något som är ännu mer intressant är att Livsmedelsverket fortfarande, helt felaktigt, varnar för mättat fett. Det är dags att lägga gammal information åt sidan och släppa fram korrekta kostråd, i annat fall kan vi lika gärna lägga ner Livsmedelsverket i sin nuvarande form. Någon som håller med?

Kommentera