Vipeholmsexperimenten – Sockerförsöket som gick ohyggligt snett

Postades den 8 oktober, 2022

Vipeholmsexperimenten är det största människoexperimentet som genomförts i kampen för bättre tandhälsa. Hundratals mentalsjuka fick utstå enorm smärta för att svenskarnas tandhälsa skulle förbättras.

Vipeholmsexperimenten

Vipeholmsexperimenten uppstod efter att karies på 1930-talet blivit ett enormt stort problem. Svenskarnas tandhälsa var usel.

99,9% av alla värnpliktiga samt 83% av alla 3-åringar hade ”tandröta” dvs hål i tänderna, men ingen visste säkert vad som orsakade problemen. Riksdagen ombad därför 1939 Medicinalstyrelsen att utreda saken.

Vipeholmsexperimenten

För att det skulle vara möjligt att hålla koll på vad försökspersonerna i detta omfattande experiment åt så krävdes många deltagare under lång tid. Men var skulle forskarna hitta dessa personer?

Vipeholm

I Lund fanns Vipeholms sjukhus som var ett rikssjukhus för ”gravt utvecklingsstörda med beteenderubbningar”. Där fanns totalt ca 1000 män, kvinnor och barn från hela landet. Dessa patienter åt likadan mat och levde i likadan miljö under lång tid, vilket var precis vad forskarna behövde.

Vipeholm

Vipeholmsexperimenten tar form

Vipeholmsexperimenten inleddes 1945 och kom att bestå av ca 660 personer som delades in i olika försöksgrupper.

Vipeholmsexperimenten Patienter

Grupperna fick olika mat för att påvisa ökad eller minskad kariesaktivitet – vissa av grupperna fick extra fet mat och andra vitaminer och mineraler. Tanken var att hitta en ingrediens som kunde förebygga karies.

1947 ändrades inriktningen – utan regeringens vetskap. I samråd med Medicinalstyrelsen beslutade forskarna att istället börja provocera fram karies med hjälp av en extremt söt och klibbig diet.

Kolaförsöken 1947-49

Istället för vitaminer matades en grupp mellan åren 1947-49 med enorma mängder av en speciell kola, så kallad Vipeholmstoffee. Det var en specialgjord kola som var så stor att den inte kunde sväljas – bara tuggas och sugas på, vilket gav extra frätande ”effekt” på tandemaljen.

Vipeholmsexperimenten Vipeholm Kola

Tandborste var inte tillåtet och vissa av dessa personer fick sina tänder helt förstörda med enorma kariesangrepp och lidande som efterföljd. Någon hjälp fanns inte att få. Att laga eller dra ut tänderna förstörde hela syftet med experimentet. ​Tänder vittrade sönder och sprack med svåra infektioner och varbildning som följd, vilket med all säkerhet orsakade enorm smärta.

Vipeholmsexperimenten dokumentär

Notera vad som sägs vid 28:34:

”…och så märkte man efter 1,5 år att hmm nä inga av dom här vitaminerna och inga av dom här mineralerna, inte fluor till exempel, kunde förebygga karies”

Även P1 har gjort en dokumentär om Vipeholmsexperimenten: https://sverigesradio.se/grupp/34374

Vipeholmsexperimenten har även blivit film – Sockerexperimentet. Se trailern:

Kommentera