Metabolt Syndrom

Postades den 29 april, 2015

Metabolt Syndrom – För mycket socker gör inte bara att midjan blir större. Problem med hjärtat och diabetes typ-1 samt diabetes typ-2 är bland de vanligaste dödsorsakerna i världen1 och allt fler forskare fokuserar nu på en rad bakomliggande orsaker till problem som ökar risken för kronisk sjukdom vilket visar att en längre tids konsumtion av mat med tillsatt socker kan kopplas till många av dessa problem.

Den breda termen för dessa problem är metabolt syndrom. Metabolt syndrom innebär att olika symtom i synergi med varandra ökar chanserna att få en kronisk sjukdom, som diabetes, hjärtsjukdomar och leversjukdomar. Metabolt syndrom har studerats sedan 1980-talet2 3 pga ökningen av dessa sjukdomar runt om i hela världen. Idag är forskningen alltmer fokuserad på hur kosten påverkar det metabola syndromet och kroniska sjukdomar4.

Metabolt Syndrom

Symtom: 5

  • Midjemått: 88 cm eller mer för kvinnor och 102 eller mer för män
  • Triglycerider: 1,7 eller högre (eller kolesteromedicinering)
  • Totalkolesterol (HDL): under 1,3 för kvinnor eller under 1,0 för män
  • Blodtryck: 135/85 eller högre (eller blodtrycksmedicinering)
  • Fasteblodsocker: 6,1 eller högre6 7

Sockermage kan vara varningstecken

En av de mest uppenbara tecken på det metabola syndromet är en ”sockermage”, vilket är ett resultat av en lever som överbelastas och därför lagrar överskottet som fett runt organen. Om du eller en familjemedlem har tendens att bära extra vikt runt midjan, är det viktigt att mäta blodtryck och ta blodprover som behövs för att bekräfta ett eventuellt metabolt syndrom.

Hormonell-balans

Testa själv hemma

Lägg dig på rygg. Underhusfett rinner ner på sidorna. Fett som lagrats runt organen gör det inte.

Orsaken till Metabolt Syndrom

Långvarig hög konsumtion av tillsatt socker skadar våra kritiska organ, såsom bukspottkörteln och levern. När bukspottkörteln, som producerar insulin för att reglera sockerhalten i blodet, blir överarbetad, kan den misslyckas med att reglera blodsockret på rätt sätt. Stora doser av sockerarten fruktos (fruktsocker) kan också överbelasta levern, som i processen omvandlar överskottet av fruktos till fett, som sedan lagras i levern eller släpps ut i blodomloppet.

Denna process bidrar till centrala delar av det metabola syndromet, inklusive höga blodfetter eller triglycerider, högt blodtryck och extra kroppsfett i form av en sockermage8.

OBS! Många, men inte alla personer med metabolt syndrom, är överviktiga eller feta. Människor som konsumerar alltför mycket tillsatt socker är mer benägna att bli överviktiga9 10 och få metabolt syndrom. Men du behöver inte vara överviktig för att ha metabolt syndrom, vilket sätter oss alla i riskzonen.

Metabolt Syndrom kopplas till hjärtsjukdomar och diabetes

Allt mer vetenskapliga bevis hjälper till att identifiera de olika sätten socker är inblandat på när det kommer till hjärtsjukdomar. Forskare vet att det metabola syndromet är en stark indikator för hjärtsjukdom11 12 13 14. Hög konsumtion av tillsatt socker kan också leda till viktökning, vilket tänjer hjärtat.

Diabetes är av lika stort intresse för folkhälsan. Diabetes kan orsaka njursvikt, amputationer och blindhet, och fördubblar risken för tjocktarms och cancer i bukspottkörteln15 16 17. Diabetes är starkt förknippad med kranskärlssjukdom och Alzheimers sjukdom.

Forskningsområden

Forskare studerar aktivt hälsoproblem som kan kopplas till överkonsumtion av tillsatt socker, bland annat följande:

  • Cancer: Högt intag av socker och raffinerade kolhydrater kopplas till ökad risk för vissa cancerformer, samt till högre återfall och lägre överlevnad efter cancerbehandling18 19
  • Alzheimers sjukdom och minnesförlust: Hög sockerkonsumtion kopplas till brister i minnet och den övergripande kognitiva hälsan20 21
  • Åldring: Forskare har observerat kopplingar mellan sockerkonsumtion och åldrandet av våra celler, samt rynkor22 23 24 25

Även om det fortfarande är för tidigt att bekräfta om ovanstående problem är direkt kopplade till överkonsumtion av tillsatt socker, publiceras hela tiden nya rön.

Åtgärder för att motverka symptom

Vi har skapat en sammanfattande text om vad som ligger bakom dessa problem samt en inköpslista på bra råvaror för att uppnå en inflammationsfri och hormonellt balanserad kropp.

Referenser

  1. Lozano, R., Naghavi, M., Foreman, K., Lim, S., Shibuya, K., Aboyans, V., & Ahn, S.Y. (2013). Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. The Lancet, 380(9859), 2095-2128
  2. Oda, E. (2012). Metabolic syndrome: its history, mechanisms, and limitations. Acta Diabetologica ,49(2). doi:10.1007/s00592-011-0309-6
  3. Sarafidis, P.A., & Nilsson, P.M. (2006). The metabolic syndrome: a glance at its history. Journal of Hypertension , 24(4), 621-626. doi:10.1097/01.hjh.0000217840.26971.b6
  4. Alberti, K., Zimmet, P., & Shaw, J. (2006, May). Metabolic syndrome — a new world-wide definition. A consensus statement from the international diabetes federation. Diabetic medicine: a journal of the British Diabetic Association, 23(5), 469-80
  5. (2001). Executive Summary of The Third Report of The National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, And Treatment of High Blood Cholesterol In Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA: The Journal of the American Medical Association,285(19), 2486-2497
  6. U.S. Department of Health & Human Services, National Institutes of Health. (2011). How Is Metabolic Syndrome Diagnosed?
  7. Voulgari, C., Tentolouris, N., Dilaveris, P., Tousoulis, D., Katsilambros, N., & Stefanadis, C. (2011). Increased heart failure risk in normal-weight people with metabolic syndrome compared with metabolically healthy obese individuals. J Am Coll Cardiol, 58(13), 1343-50.doi:10.1016/j.jacc.2011.04.047
  8. Te Morenga, L., Mallard, S., & Mann, J. U.S. National Library of Medicine, National Center for Biotechnology Information. (2012, January 15). Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies.. (doi: 10.1136/bmj.e7492)
  9. Ludwig, D.S., & Willett, W.C. Three Daily Servings of Reduced-Fat Milk An Evidence-Based Recommendation?. JAMA Pediatrics, 167(9), 788-789. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.2408
  10. Katz, R., Budoff, M.J., Takasu, J., Shavelle, D.M., Bertoni, A., Blumenthal, R.S., & O’Brien, K.D.(2009).Relationship of metabolic syndrome with incident aortic valve calcium and aortic valve calcium progression: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Diabetes , 58(4), 813-819.doi:10.2337/db08-1515
  11. Tadic, M., Ivanovic, B., Celic, V., & Cuspidi, C. (2013). Are the metabolic syndrome, blood pressure pattern, and their interaction responsible for the right ventricular remodeling?. Blood Pressure Monitoring , 18(4). doi:10.1097/MBP.0b013e3283631af4
  12. Vyssoulis, G., Karpanou, E., Adamopoulos, D., Kyvelou, S.-M., Tzamou, V., Michaelidis, A., & Stefanadis, C. (2013). Metabolic syndrome and atrial fibrillation in patients with essential hypertension. Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases : NMCD , 23(2), 109-114.doi:10.1016/j.numecd.2011.03.011
  13. Ben, Q., Xu, M., Ning, X., Liu, J., Hong, S., Huang, W., & Li, Z. (2011). Diabetes mellitus and risk of pancreatic cancer: A meta-analysis of cohort studies. European Journal of Cancer (Oxford, England : 1990) , 47(13), 1928-1937. doi:10.1016/j.ejca.2011.03.003
  14. Aranceta Bartrina, J., & Perez Rodrigo, C. (2013). Association between sucrose intake and cancer: a review of the evidence. Nutr Hosp , 28(Suppl 4), 95-105. doi:10.3305/nh.2013.28.sup4.6802
  15. Garcia-Jimenez, C., Garcia-Martinez, J.M., Chocarro-Calvo, A., & De la Vieja, A. (2014). A new link between diabetes and cancer: enhanced WNT/beta-catenin signaling by high glucose. Journal of Molecular Endocrinology , 52(1). doi:10.1530/JME-13-0152
  16. Linden, G.J., Linden, K., Yarnell, J., Evans, A., Kee, F., & Patterson, C.C. (2012, October). All-cause mortality and periodontitis in 60-70-year-old men: a prospective cohort study. J Clin Periodontol,39(10), 940-6. doi:10.1111/j.1600-051X.2012.01923.x
  17. Xu, F., & Lu, B. (2011, October). Prospective association of periodontal disease with cardiovascular and all-cause mortality: NHANES III follow-up study. Atherosclerosis , 218(2), 536-42.doi:10.1016/j.atherosclerosis.2011.07.091
  18. King, M.G., Chandran, U., Olson, S.H., Demissie, K., Lu, S.E., Parekh, N., & Bandera, E.V.(2013).Consumption of sugary foods and drinks and risk of endometrial cancer. Cancer Causes Control ,24(7), 1427-36. doi:10.1007/s10552-013-0222-0
  19. Crane, P.K., Walker, R., Hubbard, R.A., Li, G., Nathan, D.M., Zheng, H., & Larson, E.B. (2013).Glucose Levels and Risk of Dementia. New England Journal of Medicine , 369(6), 540-548.doi:10.1056/NEJMoa1215740
  20. Meyerhardt, J.A. (2013). The impact of glycemic levels in patients with colon cancer. Clinical advances in hematology & oncology , 11(2), 93-94.
  21. Agrawal, R., & Gomez-Pinilla, F. (2012). ”Metabolic syndrome” in the brain: deficiency in omega-3 fatty acid exacerbates dysfunctions in insulin receptor signalling and cognition. The Journal of Physiology , 590(10), 2485-2499. doi:10.1113/jphysiol.2012.230078
  22. Cassidy, A., De Vivo, I., |Liu, Y., Han, J., Prescott, J., Rimm, D.J., & Hunter, E.B. (2010).Associations between diet, lifestyle factors, and telomere length in women. The American Journal of Clinical Nutrition , 91(5), 1273-1280. doi:10.3945/ajcn.2009.28947
  23. Cosgrove, M.C., Franco, O.H., Granger, S.P., Murray, P.G., & Mayes, A.E. (2007). Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. The American Journal of Clinical Nutrition , 86(4), 1225-1231.
  24. Danby, F.W. (2012). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in Dermatology , 28(4), 409-411. doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.018

Kommentera