Inköpslista för en frisk kropp

Postades den 1 augusti, 2022

Inköpslista för en frisk och balanserad kropp. Tryter fantasin när du är och handlar? Är du osäker på vilken kost som är bäst för att uppnå en frisk och balanserad kropp? Här kommer en inköpslista för dig!

För oss är maten medicin. Mat som:

  • skapar balans i kropp och själ
  • ger energi och gör oss piggare
  • hjälper mage och tarmsystem
  • minskar inflammation/infektion
  • stöttar vid depression och oro
  • underlättar blodsockersvängningar
  • balanserar vid sköldkörtelproblematik
  • motverkar metabolt syndrom

Innehåll:


När och hur ska jag äta?

Vi bör äta i takt med kroppens egna rytm, för att kroppen på så sätt ska kunna tillgodogöra sig all näring och smälta maten på bästa sätt. Sekret från galla och andra matsmältningsjuicer i kroppen är som högst vid lunch och som lägst mitt i natten. Därför är det bäst att äta det största målet vid lunch och sedan äta relativt lätt vid frukost och middag.

  • Frukost (helst) innan kl 08:00.
  • Lunch (helst) mitt på dagen runt kl 12:00.
  • Middag (helst) innan kl 19:00 så att kroppen hinner smälta all mat innan sömnen.
  • Sov (helst) innan kl 22:00 då kroppens hormonproduktion/återuppbyggnad/reparation startar.

Naturlig cykel att följa:

  • Morgon: spola kroppen med vatten, mojsig frukt och lätt mat.
  • Under dagen: fyll på med tyngre, näringsrik mat som stärker kroppen.
  • Natt: sov/fasta och låt kroppen vila/använda näringen för att reparera kroppen.
  • Nästa morgon: spola kroppen med vatten, mojsig frukt och lätt mat.
  • osv…

Drick vatten!

  • Se alltid till att dricka mycket vatten (eftersom kroppen består mest av vatten).
  • Drick (helst) 30 minuter före och 2 timmar efter varje måltid för att underlätta matsmältningen.
  • Ett glas (2 dl) vatten per timma säkerställer normal vätskenivå i kroppen.

Frukost (bryt fasta)

Frukost Bryt fasta Ljummet Vatten Citron

Frukost heter på engelska breakfast, vilket består av två separata ord: BREAK + FAST = bryt fasta. Under tiden vi sover får kroppen fasta, och när vi vaknar och börjar äta så bryter vi denna fasta.

En toalett fungerar bäst om vi spolar innan vi fyller på igen, detsamma gäller kropp/mage/tarm. Börja därför varje dag med att dricka 0,5-1 liter ljummet vatten (gärna med 1 pressad citron i).

Vattnet (och framförallt citronen) hjälper till att skapa tarmrörelser och du kommer mest troligt att behöva besöka toaletten kort efter att du druckit (vilket är själva tanken).

Börja varje dag med:

  • 0,5-1 liter ljummet vatten (gärna med 1 pressad citron i)
    – du behöver EJ dricka allt på en gång
    – börja med ett stort glas och fyll på allt eftersom
    – ät ingenting innan du druckit upp allt vatten
    – hunger är ett tecken på att kroppen är törstig

15 minuter efter att du druckit upp vattnet kan du fylla på med frukt/bär, tex 2 st apelsiner (det må låta lite, men testa och känn om du är hungrig efteråt) eller (om du vill ha något mer matigt) några av dessa frukost recept.

Frukt & Bär

Frukt & Bär

Undvik kärnfri frukt samt frukt på burk.

  • Apelsin
  • Banan (helst ”Burro banan”, dvs originalet)
  • Blåbär
  • Druvor
  • Fikon
  • Hallon
  • Hjortron
  • Körsbär
  • Lime
  • Lingon
  • Mango
  • Melon
  • Nektarin
  • Papaya
  • Persika
  • Plommon
  • Päron
  • Vinbär
  • Äpplen

Frukost recept

Fortfarande hungrig eller sugen på något mer matigt?

Då kan dessa recept vara något för dig:

Chiapudding (glutenfri)

Chiapudding är gott, näringsrikt och mättande.

Chiapudding Frukost

Chiapudding med bär

Recept Chiapudding (1 port)

  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl kokosmjölk

– Blanda ingredienserna i ett glas och rör om efter 15 min.
– Låt stå minst 1 timma, helst över natten i kylen.
– Gott att äta tillsammans med hallon, lingon, blåbär etc.

Näringsvärde Chiafrö (per 100g)

  • Energi: 1827 kJ/ 439 kcal
  • Fett: 33,8 g
  • Protein: 21,9 g
  • Kolhydrat: 4,4 g
  • Fiber: 32,8 g

Bovetepannkaka (glutenfri)

Bovetepannkaka är glutenfri och innehåller bra fett (skapar mättnad) samt fullvärdigt protein (alla proteiner som kroppen behöver).

Bovetepannkaka (Glutenfri) Banan Kokosmjölk Bovete Kanel Kardemumma Kokosfett RECEPT

Bovetepannkaka med lingon och lite havssalt.

Recept Bovetepannkaka (1-2 port)

  • 2-3 mosade bananer
  • 2,5 dl kokosmjölk (bra fett)
  • 2,5 dl bovetemjöl (ört, fullvärdigt protein)
  • lite kanel och/eller kardemumma

– Blanda alla ingredienser i en bunke
– Smeten ska ej rinna (tillsätt mer bovetemjöl vid behov)
– Stek i kokosolja på svag värme (4/10)
– Gott att äta tillsammans med bär och lite havssalt

Näringsvärde Bovetemjöl (per 100g)

  • Energi: 1466 kJ / 346 kcal
  • Kolhydrat: 71 g
  • Protein: 9,8 g
  • Fiber: 3,7 g
  • Fett: 1,7 g

Amaranthgröt (glutenfri)

Amaranthgröt är glutenfri och innehåller 8 av 9 livsnödvändiga aminosyror.

Amaranthgröt

Recept Amaranthgröt (1-2 port)

  • 2 dl amaranth
  • 5 dl vatten

– Blanda ingredienserna i en kastrull.
– Koka på medelvärme i 35 min (gröten ska bli ”geggig”).
– Gott att äta tillsammans med kokosmjölk och bär.

Näringsvärde Amaranth (per 100g)

  • Energi: 1552 kJ / 371 kcal
  • Kolhydrat: 65 g
  • Protein: 14 g
  • Fett: 7 g
  • Fiber: 7 g

Lunch & Middag

Sallad

Dags att lämna frukten och fylla på med mer grönt. Sekret från galla och andra matsmältningsjuicer i kroppen är som högst vid lunch och som lägst mitt i natten. Därför är det bäst att äta det största målet vid lunch och sedan äta en relativt lätt middag.

Exempel matig lunchsallad: spenat, grönkål, avokado, oliver, kidneybönor, linser och quinoa + pressad citron, olivolja och havssalt. Innehåller bra fett, fullvärdigt protein och är samtidigt snäll mot magen.

Tips om du vill ha en ännu matigare sallad – tillför Oumph, tofu eller tempeh. Fetaost, mozzarella eller halloumi (utan löpe = kalvmage) är ”OK” men bör inte ätas till varje måltid.

Välj ingredienser du gillar nedan och skapa egna måltider – både till lunch och middag.

Grönsaker (vitaminer, mineraler)

  • Avokado
  • Aubergine
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Gurka
  • Grönkål
  • Kålrot
  • Källfräne (Vattenkrasse)
  • Okra
  • Oliver
  • Paprika
  • Pumpa
  • Portlak (ört)
  • Rädisa
  • Sellerikål (även kallad pak choi)
  • Sparris
  • Spenat
  • Sjögräs
  • Squash
  • Tomat (körsbärs- och plommon)
  • Tomatillo (den ursprungliga tomaten)
  • Vattenkrasse
  • Zucchini

Baljväxter (protein, kolhydrater)

  • Bönor
    – Kidneybönor
    – Bondbönor (finns som Tempeh)
    – Sojabönor (finns som Oumph, Tofu och Tempeh)
    – Svarta bönor
    – Vita bönor
  • Ärtor
    – Kikärtor
    – Gröna örtor (Spritärtor) finns även som Tempeh)
    – Gula ärtor (Kokärtor)
  • Linser
    – Belugalinser (blötläggs)
    – Röda linser
    – Gröna linser
    – Gula linser

Örter (protein, kolhydrater)

Nedan örtprodukter är glutenfria och innehåller fullvärdigt / komplett protein (innehåller alla essentiella/livsnödvändiga aminosyror)

  • Quinoa (ört)
    – Skölj av i kallt vatten tills det slutar skumma
    – Koka 2 dl quinoa 15 min i 4 dl vatten
  • Vildris (ört)
  • Bovete (ört)
  • Teff / Teffmjöl (gräs/ört)
  • Fonio (gräs/ört)

Frön (protein, kolhydrater)

Blötlägg innan konsumtion.

  • Linfrön
  • Chiafrön
  • Psylliumfrön
  • Pumpakärnor
  • Sesamfrön

Nötter (fett, protein)

För att minska fytinsyran i nötterna, som kan ha en negativ effekt på tarmhälsan, bör du blötlägga nötterna minst 4-6h innan du äter dem.

  • Mandlar
  • Hasselnötter
  • Valnötter
  • Cashewnötter
  • Pekannötter
  • Makadamianötter

Fett

Olivolja

  • Kokosolja / Kokosfett (kallpressad)
    – Tål värme extremt bra och stelnar i lägre temperaturer (kallas därför även för kokosfett)
    – Rekommendation: Holistic
    – Undvik: Unliever kokosfett
  • Olivolja (använd kall på sallad, koka ej, stek ej)
  • Avokadoolja
  • Druvkärnolja
  • Sesamolja
  • Hampafröolja

Salt

  • Oraffinerat Havssalt (vi använder Celtic Sea Salt)

Sötning

  • Ren naturlig Agavesirap (från kaktus)
  • Dadlar
  • Dadel socker

Milda smaker

  • Basilika
  • Lagerblad
  • Kryddnejlika
  • Dill
  • Oregano
  • Basilika
  • Dragon
  • Timjan

Naturligt Örtte

  • Kardborre
  • Kamomill
  • Fläder
  • Fänkål
  • Ingefära
  • Hallonblad
  • Lindblomma

Varför inget kött?

En del undrar varför vi ej rekommenderar kött, fisk, fågel m.m. då dessa livsmedel innehåller mycket energi.

Kroppen och blodets balanserade laddning är svagt negativt – därför bör maten som stoppas in ha samma laddning.

Kött från döda djur har förhöjd positiv laddning och därmed ett lägre pH-värde, vilket skapar obalans och försurar kroppen. Detsamma gäller raffinerat socker, vetemjöl m.m.

Äter vi mat med balanserad laddning så håller sig kroppen frisk och balanserad. Enkelt.


OBS! Denna sida är under bearbetning och uppdaterad regelbundet, så återkom då och då.

Kontakta oss ifall du har frågor, funderingar eller förslag på förbättringar :)

Kommentera