Lika aktuellt då som nu

Postades den 5 maj, 2015

Som ung kirurg kände Peter Attia förakt för en patient med diabetes. Hon var överviktig och han ansåg därför att hon själv var ansvarig för att hon behövde amputera en fot. Några år senare fick Attia en medicinsk överraskning som fick honom att fundera: Är vår förståelse av diabetes korrekt? Kan de inledande stegen till diabetes orsaka övervikt och inte tvärtom? 

Peter Attia trodde (likt många tyvärr fortfarande tror) att man blir fet av att äta för mycket och motionera för lite.

Citat

”Tre år senare insåg jag hur fel jag hade. Men den här gången så var jag själv patienten. Trots att jag tränade tre eller fyra timmar varenda dag och strängt följde kostrekommendationerna, så gick jag upp mycket i vikt och utvecklade något som kallas Metabolt Syndrom. Några av er har kanske hört talas om det. Jag hade blivit insulinresistent.”

”…detta kan leda till hjärtsjukdom, cancer, till och med Alzheimers sjukdom och amputationer, precis som med kvinnan för några år sedan. Med den rädslan började jag ändra min diet radikalt, lägga till och ta bort saker som de flesta av er skulle anse nästan chockerande. Jag tappade 20 kilo, märkligt nog då jag motionerade mindre.”

”Så tänk om vi utkämpar fel krig; bekämpar vi fetma istället för insulinresistens? Och än värre, tänk om skuldbeläggande av överviktiga innebär att vi skuldbelägger offren? Tänk om några av våra fundamentala idéer kring fetma är helt felaktiga?”

”Om ni frågar er själva vad cellen försöker skydda sig mot när den blir insulinresistent, så är nog inte svaret för mycket mat. Svaret är mer troligt för mycket glukos, alltså blodsocker. Vi vet att raffinerade spannmålsprodukter och raffinerad stärkelse förhöjer blodsockret på kort sikt, och det är även rimligt att anta att socker direkt kan leda till insulinresistens. Så när man sätter dessa fysiologiska processer i arbete skulle jag vilja spekulera i att det är vårt ökade intag av spannmål, socker och stärkelse som raffinerats som driver denna epidemi av fetma och diabetes, men genom insulinresistens, och inte enbart genom att äta för mycket och motionera för lite.”

Kommentera