8 anledningar till att dricka opastöriserad mjölk

Postades den 5 augusti, 2015

Opastöriserad, ren och naturlig mjölk från friska kor innehåller alla åtta essentiella aminosyror, livsviktigt fett, laktobaciller, bioaktiva mineraler samt både vatten- och fettlösliga vitaminer. Dessutom innehåller den fler än 60 olika enzymer. 

OBS: Vi rekommenderar och dricker själva vatten då det är den enda dryck som vi människor behöver dricka, men i valet mellan pastöriserad och opastöriserad mjölk rekommenderar vi det naturliga alternativet. Vi rekommenderar även att du som köper opastöriserad mjölk säkerställer att skötsel, foder och hygien är av högsta kvalitet.

1 – Innehåller fullvärdigt protein

Opastöriserad mjölk innehåller alla 20 aminosyror som kroppen behöver för att bilda de proteiner (byggstenar) den behöver. Av dessa 20 aminosyror är 8 stycken essentiella (måste tillföras via kosten). Proteinkällor som innehåller alla dessa essentiella aminosyror kallas fullvärdigt protein och opastöriserad mjölk är en sådan källa. I pastöriserad mjölk förändras däremot vissa aminosyror av värmen, vilket leder till att hela kedjan av aminosyror blir mindre tillgänglig.

2 – Innehåller naturligt nyttiga fettsyror

Opastöriserad mjölk innehåller ungefär 4,5 procent fett, varav cirka två tredjedelar är mättade fettsyror. De mättade fettsyrorna är med och bildar cellmembran och nyckelhormoner men de fungerar även som ledare för fettlösliga vitaminer. De skyddar dessutom ömtåliga organ från stötar. Vid pastörisering förändras dessa fettsyror.

3 – Alla vitaminer och mineraler är 100 procent tillgängliga

Vid pastörisering minskar eller förstörs viktiga vitaminer och mineraler.

4 – Motverkar  benskörhet

I opastöriserad mjölk är alla enzymer tillgängliga, inklusive fosfatas som är nödvändigt för att upptaget av kalcium skall fungera. I pastöriserad mjölk är fosfatas helt inaktiverat vilket kan vara en av de största orsakerna till osteoporos (benskörhet).

5 – Bättre för laktosintoleranta

Laktosintoleranta tål oftast opastöriserad mjölk. Miljontals människor har brist på det enzym (laktas) som bryter ner mjölksockret (laktos). Opastöriserad mjölk innehåller laktobaciller som förstörs vid pastörisering och forskning tyder på att laktobaciller kan producera just laktas. Laktosintolerans borde kanske hellre heta pastöriseringsintolerans?

6 – Skyddar mot astma- och allergibesvär

Forskning visar att konsumtionen av opastöriserad mjölk ger en skyddande effekt mot astma- och allergibesvär, minskat antal luftvägsinfektioner, öroninfektioner, förkylningar samt luftvägsinfektioner. Minskad förekomst av allergisk sjukdom hittas bland barn uppväxta i lantbrukarmiljö.

7 – Stärker immunförsvaret

Europas största institut för forskning om jordbruk inklusive livsmedel är statliga franska INRA som menar att opastöriserad mjölk förbättrar immunförsvaret eller begränsar mikroorganismer som lever i tarmsystemet och som är resistenta mot antibiotika.

8 – Bra för svenska mjölkbönder

Sverige förlorar en mjölkbonde om dagen och läget anses akut. Om Sverige tillät försäljning av opastöriserad mjölk skulle läget genast se annorlunda ut. Bönderna skulle framförallt få mer betalt för sitt arbete, då hälsomedvetna konsumenter är villiga att betala mer för en bra och näringsrik råvara. Håll utkik efter nästa inlägg, där vi kommer skriva mer om detta. 

Referenser