Nej till Cancer fonden

Postades den 13 maj, 2023

Nej till Cancer fonden. Ja, du läste rätt. Missförstå oss inte. Vi tycker att alla ska bidra till forskningen kring cancer. Vi säger däremot nej till att stödja just Cancerfonden. Anledningen? Det ger ytterst tveksamma kostråd och samarbetar med sockerindustrin.

Nej till cancer var en kampanj initierad av Cancerfonden som syftade till att informera om att en tredjedel av all cancer kan förebyggas genom sunda livsstilsval och att förmedla vad individen själv kan göra för att minska sin cancerrisk. Cancerfondens kampanj ”Nej till cancer” avslutades dock omedelbart på grund av omfattande kritik från patienter och anhöriga. Kritiken riktades mot att kampanjen sände ett budskap som ansågs framställa cancer som en attitydfråga. Detta ledde till att Cancerfonden beslutade att avsluta kampanjen

Vi skulle kunna skriva ett mycket längre inlägg om varför vi inte ställer oss positiva till att stödja just Cancerfonden, men framförallt handlar det om att de, i likhet med Livsmedelsverket, tydligen saknar kunskap om sambandet mellan vitt socker och cancer.

Nej till Cancer

De anställda på Cancerfonden och Livsmedelsverket må ge sken av att vara ”experter” på sin sak, men för oss framstår de som en bunt idioter som i tron på sin egen expertis ger råd som gör större skada än nytta.

”Oj, nu tar de väl i” kanske du tänker.

Ja, det kanske vi gör. Faktum är bara det att vi är vansinnigt less.

Cancerfonden ger tveksamma kostråd

Cancerfonden ger aningen tveksamma kostråd. Kika bara deras kostråd vid cancer:

  • ”ät som vanligt”
  • ”ät sötsaker om du har dålig aptit”
  • ”använda flytande margarin eller olja i matlagningen”
  • ”mindre mättat fett”
  • ”välj nyckelhålsmärkta livsmedel”
  • ”färdiglagad mat är ett bra alternativ”

(Update – kostråden är uppdaterade men fortfarande hittas råd om att äta chips, vegetabiliska oljor samt magra (låg fetthalt) produkter etc).

Vi upplever ovanstående en aning kontraproduktivt då vi sätter stort enormt stort värde i näringsrik mat som stärker kroppen. Framförallt när kroppen behöver det som mest. Ovanstående rekommendationer är i den meningen pinsamt dåliga.

Cancerfonden samarbetar med sockerindustrin

Cancerfonden har tidigare bland annat samarbetat (via Rosa Bandet) med sockerstinna bolag som Kellogg’s, Gille och Bonjour vilket vi uppmärksammade i dessa inlägg:

Det finns bättre alternativ

Vi uppmanar alla läsare som funderar på att stödja Cancerfonden att istället stödja andra fonder med samma syfte, exempelvis Kostfonden. Kostfonden är oberoende och ideell och arbetar för att driva fram mer och bättre forskning kring kostens effekter på hälsa och sjukdom, istället för att ge bidrag till forskning som leder fram till nya kemiska droger i form av ”läkemedel” som läkemedelsindustrin kan dra in ytterligare miljarder på.