Kanelbullens Dag – Visste du detta? 8 Frågor & Svar

Postades den 4 oktober, 2021

Kanelbullens dag gör att försäljningen av kanelbullar stiger i höjden. Men varför firas kanelbullens dag och vem införde kanelbullens dag? Vi svarar på de vanligaste frågorna!

Kanelbullens dag?

Kanelbullens dag är en temadag som firas en gång per år som en ”hyllning till kanelbullen” och gör att försäljningen av kanelbullar ökar markant.

Hur länge har kanelbullens dag funnits?

Kanelbullens dag grundades 1999 och har sedan 2014 varit en del av den svenska almanackan. I Finland infördes Kanelbullens dag 2006.

Vem införde kanelbullens dag?

Kanelbullens dag infördes 1999 av Kaeth Gardestedt som då var projektansvarig för Hembakningsrådet.

Hembakningsrådet?

Hembakningsrådet grundades 1959 och var en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare vars intresse låg i att öka försäljningen av sina produkter. Idag drivs Hembakningsrådet av sockerföretaget Dansukker.

När firas kanelbullens dag?

Kanelbullens dag firas varje år den 4 oktober.

Varför just 4 oktober?

Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet ville inte att dagen skulle konkurrera med andra svenska temadagar såsom surströmming, kräftor och semlor.

Kanelbullens Dag

Kanelbullens Dag

Varför firas kanelbullens dag?

Kanelbullens dag grundades av Hembakningsrådet som en ”hyllning till kanelbullen”.

Att dagen medför en kraftigt ökad konsumtion och försäljning av jäst, vitt mjöl, vitt socker och margarin (vilket gynnar alla företag som ingick i Hembakningsrådet) talas det desto mindre om.

Kritik mot Kanelbullens dag

Såhär lät det när Keath Gardstedt svarade på kritik i en intervju med SVT angående Kanelbullens dag:

 Allt fler produkter får egna dagar. Hur bemöter du kritiken från de som tycker att Kanelbullens dag är allt för kommersiell?
– Det har aldrig handlat om att sälja kanelbullar eller att öka försäljningen av vetemjöl och socker. Det har handlat om omtanken, att man ska baka sina egna kanelbullar och sätta sig ned och tala om sina minnen, säger Kaeth Gardestedt.

Kaeth Gardested kanske åt för många kanelbullar med vitt socker och vitt mjöl (vilket kan påverka minnet negativt) före den där intervjun?

Hon grundade nämligen kanelbullens dag 1999 på uppdrag av Hembakningsrådet som på den tiden var en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare och idag drivs av sockerföretaget Dansukker.

Fråga dig själv – skulle företag verkligen lägga tid, energi och pengar på att införa en temadag pga ”omtanke och minnen”? Eller kan det vara så att de finns bakomliggande ekonomiska intressen iom att denna dag medför en kraftigt ökad försäljning? ;)