Kolloidalt Silver Bra eller dåligt?

Postades den 11 maj, 2024

Kolloidalt Silver är en omdebatterad hälsoprodukt och polariseringen är stor: myndigheter motarbetar kolloidalt silver, samtidigt som både professorer och läkare talar för den. Vem ska man tro på? 

Vad är kolloidalt silver?

Kolloidalt silver är en lösning av små, mikroskopiska silverpartiklar suspenderade i en vätska, vanligtvis vatten. Det har använts i århundraden för sina antimikrobiella egenskaper och anses vara en säker och effektiv naturlig behandling för en mängd olika hälsotillstånd.

En kolloid är detsamma som små partiklar som är utspridda och flyter fritt i en annan vätskeliknande substans eller blandning. Partiklarna klumpar sig inte ihop på grund av deras laddning, precis som två magneter med samma laddning stöter bort varandra. Citron i vatten är ett exempel på en kolloid.

Är kolloidalt silver säkert?

Kolloidalt Silver (10 ppm) innehåller 99.999% vatten och 0,001% rent silver.

Silver är ett spårämne som finns i naturen och förekommer i vattnet vi dricker och maten vi äter.

Enligt WHO (World Health Organization) är det säkert att konsumera 7-8 tsk kolloidalt silver varje dag i 70 års tid utan att riskera några som helst biverkningar.

EPA (U.S Environmental Protection Agency) har kommit fram till att det krävs 2-5 gram silver per kg kroppsvikt innan det blir giftigt. Detta motsvarar mellan 16.000-40.000 liter silvervatten – som dessutom ska drickas på en gång! Dricker du den mängden så dör du av vattenförgiftning långt innan silvret har någon som helst negativ effekt. Med andra ord är kolloidalt silver extremt säkert.

Kolloidalt silver inom sjukvården

Karolinska Universitetssjukhusets akuta barnsjukvård (Astrid Lindgrens barnsjukhus) i Solna förespråkade ”bakteriedödande silverjoner” i förband på brännskadade barn.

Följande gick att läsa i Karolinska Universitetssjukhusets magasin Brännpunkt:

”Silverförbanden avger bakteriedödande silverjoner i såren. Detta minskar kraftigt risken för infektioner.”

”Silverförbanden har lett till stora förbättringar i vården av brännskadade barn och minskat kostnaderna med omkring 40 000 kronor per inlagd patient.”

Kolloidalt Silver - Silverjoner - Karolinska - Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Här är en sparad kopia av artikeln (innan den försvann).

Kolloidalt silver Dokumentär

2016 släppte Anna Böhlmark en dokumentärfilm om kolloidalt silver.

Denna timslånga dokumentär om kolloidalt silver är filmad i sex olika länder för att ge ett bredare perspektiv, men fokus ligger på kolloidalt silver, utvecklingen samt användningen i Sverige.

Kolloidalt Silver – En naturlig lösning för bättre hälsa

Kolloidalt silver fungerar genom att störa enzymsystem hos bakterier, virus och svampar, vilket förhindrar deras tillväxt och spridning. Det är särskilt effektivt mot antibiotikaresistenta stammar och kan användas för att behandla infektioner i huden, luftvägarna, mag-tarmkanalen och urinvägarna. Många använder det också för att stärka immunförsvaret och bekämpa inflammation.

En av de största fördelarna med kolloidalt silver är att det är en naturlig produkt utan biverkningar eller beroenderisk. Det är säkert att använda både internt och externt, och kan tas oralt, appliceras på huden eller inhaleras som en dimma. Kolloidalt silver är även miljövänligt och bryts ner naturligt i naturen.

Kolloidalt Silver Silvervatten Silverjoner

För att få bästa resultat är det viktigt att välja en högkvalitativ produkt från en pålitlig tillverkare. Partikelstorleken bör ligga mellan 0,005 och 0,015 mikrometer för optimal absorption och verkan. Kolloidalt silver finns att köpa i hälsokostbutiker, apotek och på nätet.

Sammanfattningsvis är kolloidalt silver ett naturligt, säkert och effektivt alternativ för att bekämpa infektioner, stärka immunförsvaret och främja en bättre hälsa. Med sina antimikrobiella egenskaper och avsaknad av biverkningar är det ett utmärkt komplement till en hälsosam livsstil.