ProViva Socker – Hur mycket? 24 sockerbitar!

Postades den 11 maj, 2024

ProViva Socker – Är ProViva nyttigt? Hur mycket socker är det i ProViva? Vi granskade sockerinnehållet och upptäckte att de flesta av ProVivas produkter innehåller lika mycket socker som läsk + ytterligare en detalj gör att vi avstår.

Innehåll:

Vad är ProViva?

ProViva är en dryck som marknadsförs som ”gott för magen” pga sitt innehåll av laktobaciller, men det argumentet bör nog snarare ses som ett av världens bästa PR-knep för att tjäna pengar.

Vad är Laktobaciller?

Laktobaciller är en grupp mjölksyrabakterier som (främst i djurförsök) visat sig ha en positiv effekt på tarmen.

Lactobacillus plantarum 299v

Lactobacillus plantarum 299v är de mjölksyrabakterier som ProViva använder.

Tidigare kunde följande läsas om Lactobacillus plantarum 299v på Provivas hemsida:

”Undrar du över vad bakterien Lactobacillus plantarum 299v har för effekt, fråga gärna en kostvägledare eller någon annan vårdpersonal.”

Eftersom ProViva är ett företag som tjänar pengar på att marknadsföra och sälja produkter som innehåller Lactobacillus plantarum 299v, så borde de faktiskt kunna svara på frågan direkt, istället för att hänvisa till ”kostvägledare” eller ”annan vårdpersonal”.

Är det bra att dricka ProViva?

Är det bra att dricka ProViva? Googlas frågan så hittas bland annat en PDF med ”Information till vårdpersonal” där det bland annat står följande: ”Det är dokumenterat i vetenskapliga studier att ProViva, tack vare den probiotiska bakterien, lugnar en orolig mage och minskar gasbildning.”

Visst, det låter bra med ”vetenskapliga studier” men att något har ”dokumenterats” betyder ingenting i sammanhanget. Var är bevisen? ;) Exempel: Om 1000 personer ingår i en studie där EN deltagare upplever att magen blev ”mindre orolig” så har det dokumenterats. Att de övriga 999 personerna inte märkte någon skillnad spelar ingen roll.

Är ProViva nyttigt?

ProViva är tyvärr ej nyttigt, men det kan vara lätt att tro det eftersom de bland annat slänger sig med uttryck som ”Provivas drycker med laktobaciller gör gott för magen för magen”. Frågan är vems mage?

ProViva

Är det mycket socker i ProViva?

Är det mycket socker i ProVivas produkter? Det är olika mängder socker beroende på vilken av alla deras produkter du väljer.

Hur mycket socker är det i ProViva? 

Tittar vi på sockerinnehållet så kan vi till 100% säga att det inte är någon hälsodryck.

Nedan ses en Coca-Cola i jämförelse med ProVivas Fruktdryck Svartvinbär;

ProViva innehåller mer socker än Coca-Cola

 

Innehållsförteckning ProViva Svartvinbär

I en innehållsförteckning står den ingrediens som det är mest av först (dvs vatten).

Sist kommer de bakterier som drycken marknadsförs med.

 • Vatten
 • Svarta vinbär (juice från koncentrat, puré)
 • Socker (vitt raffinerat socker)
 • Havremjöl (snabba kolhydrater, påverkar blodsockret)
 • Vitamin C
 • Naturlig arom
 • Kultur: Lactobacillus plantarum 299v

Näringsinnehåll ProViva Svartvinbär (per 100g/ca 1 dl)

 • Energivärde 197 kJ / 45 kcal
 • Fett 0,1 g
 • Kolhydrat 10.6 g
  – varav sockerarter 9.9 g
 • Fiber 0,5 g
 • Protein 0,1 g
 • Salt 0,03 g
 • Vitamin C 35 mg

Varför står det 11% på bilden? Bilden har några år på nacken. ProViva har sedan dess justerat lite i innehållet för att få ner andelen tillsatt socker, from 2021 innehåller 100 gram (ca 1 dl) ProViva SvartVinbär 11 gram kolhydrater, varav 10 gram är tillsatt socker, dvs 10%. Med andra ord: 1 dl socker per liter dryck.

ProViva SvartVinbär = 24 bitar socker

Hur mycket socker innehåller ProViva? 10% låter ju ändå ganska bra.

Dricker du 1 liter av ProVivas SvartVinbär så innehåller den socker som motsvarar ca 24 st sockerbitar!

Är ProViva bra för magen?

Är ProViva bra för magen? Åter igen, om du läst hela artikeln så vet du att det har genomförts vetenskapliga studier där de dokumenterats att ProViva hade en positiv effekt för magen. Men det finns inga vetenskapliga bevis. Med så högt sockerinnehåll behövs det dock inte. Vi VET att drycken inte är bra för magen, eftersom vi vet att vitt, raffinerat socker skapar obalans i tarmen.

Vad säger ProViva?

På ProVivas hemsida stod det tidigare;

Det socker som finns i ProViva fruktdryck är en kombination av naturligt socker från frukt och bär samt visst tillsatt socker. Sockerhalten ligger i nivå med den naturliga sockerhalten i vanliga fruktjuicer. Med andra ord – totalt sett innehåller ProViva varken mer eller mindre socker än juice.”

De försökte alltså framställa sina produkter som ”nyttiga” och jämförde dem med juice. Men faktum är att till och med Livsmedelsverket har börjat inse att juice innehåller lika mycket socker som läsk och börjat tona ner rekommendationerna.

Uppdatering

Sedan vi publicerade denna artikel är ProVivas hemsida uppdaterad och nu kan vi läsa:

Varför tillsätter ni socker i ProViva-dryckerna?

”Vi får ofta frågan om det måste finnas socker i ProViva? Det korta svaret är ja, eftersom dryckerna är gjorda av frukter och bär som innehåller socker.”

Ok, enligt deras inledning så verkar ju allt frid och fröjd. Vi fortsätter;

”Förutom sockret som finns naturligt i frukten och bären har vi tillsatt en mindre mängd socker i de flesta av våra produkter.”

En mindre mängd socker – som 24 st sockerbitar då eller? ;)

Vi fortsätter läsa;

”…vi har varit noga med att hålla sockerhalten på samma nivå som den naturliga sockerhalten i vanliga fruktjuicer. Det innebär att ProViva varken innehåller mer eller mindre socker än juice. 

De verkar ha missat Livsmedelsverkets nya föreskrifter. Tillsatt socker får inte längre vara en del av en produkt som heter juice. Att ProVivas sockrade produkter jämförs med juice är därmed kraftigt vilseledande.

ProViva Socker

ProViva fortsätter att uppdatera

ProViva stör sig såklart på artiklar som denna och uppdaterar sin hemsida då och då, men budskapet är tydligt – de vill att du ska tro att deras produkter är nyttiga så de kan tjäna mer pengar. OBS! Vi har ingenting emot att företag tjänar pengar, men inte på produkter som förstör hälsan.

Ett vanligt knep är att ta fram några få produkter som är ”bättre” för att kunna skryta om det på sin fina hemsida i glada färger osv, men faktum kvarstår att affärsidén är att tjäna pengar, istället för att (som de vill ge sken av) hjälpa människor. Patetiskt! Alla dessa företag kommer att raderas från marknaden i takt med att kunskapsnivån ökar hos konsumenterna.

Så en liten heads up till er ProViva: Vi ser att era resultat dalar. Ändra affärsidé till att hjälpa människor, så kommer ni ha en strålande framtid till mötes. Det går att tjäna pengar på 100% nyttiga produkter. Själen mår dessutom mycket bättre. Och så slipper ni handskas med artiklar som denna.

Är ProViva utan tillsatt socker nyttigt?

En naturlig följdfråga – är ProViva utan tillsatt socker nyttigt?

Snarare mindre onyttigt, men det finns en detalj som gör att ProVivas produkter utan tillsatt socker faktiskt kan vara ännu sämre!

Innehåller högintensivt sötningsmedel

ProViva utan tillsatt socker innehåller nämligen högintensivt sötningsmedel.

Vi citerar åter igen från deras hemsida;

”Istället för socker har vi tillsatt steviolglykosider som utvinns från växten stevia”

”Som utvinns från växten stevia” – det låter ju naturligt och nyttigt! Eller?

Här kommer partypoopern – bara för att någon utvinns ut en växt så innebär det inte per automatik att slutprodukten är nyttig.

ProViva utan tillsatt socker - Stevia

Vad är då Stevia?

Stevia

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana. Den odlas traditionellt i Sydamerika och innehåller söta ämnen som är ca 300 gånger sötare än socker.

Låt dig inte luras och tro att ProViva innehåller själva växten stevia, innehållet är ett processat extrakt ifrån stevia som kallas för steviolglykosider.

ProViva Stevia Steviolglykosider

Steviolglykosider

Steviolglykosider (E 960) är ett relativt nytt sötningsmedel som godkändes av EU 2011.

Faktum är att användning av färsk och torkad stevia länge varit förbjuden inom EU då den betraktats som “osäker”, men när man extraherar ut sötningsmedlet ur växtens blad så är det OK.

Extraktet heter steviolglykosider och får användas för att smaksättning av livsmedel. Detta har livsmedelsproducenterna snappat upp och därför hittas stevia i allt möjligt och marknadsförs som ett mycket bättre alternativ än andra sötningsmedel.

Lika naturligt som kokain

Extraherade extremt söta steviolglykosider är ungefär lika lite naturliga som extraherat kokain och kan i värsta fall kanske bli en ännu större global hälsofara via diabetes och fetma, enligt Göran Petersson vid Chalmers tekniska högskola som har publicerat en mer utförlig rapport (som givetvis försvunnit, men vi har en kopia som kommer upp inom kort) för den som är intresserad.

Jaha…vad ska jag dricka då?

I en innehållsförteckning står alltid den ingrediens som det finns mest av först. Studerar vi innehållsförteckningen på ProViva så är första ingrediensen vatten. Där har du svaret!

Vatten är en 100% naturliga dryck, som fungerat i tusentals år och som utgör den största delen av kroppen. Men som framförallt är essentiell, vilket betyder att kroppen måste ha den för att fungera. Och bäst av allt – den är (oftast) tillgänglig gratis! :)

Vill du nörda så ser du till att fixa en vattenrenare / vattenjonisator som renar, filtrerar och ökar pH-värdet i vattnet. Tips!