Hur du lär dina barn om socker

Postades den 22 september, 2023

Det här inlägget är avsett för alla barn som tror att apelsinjuicen de dricker till frukost, kakorna de äter efter lunch, godiset de handlar i skolan och energidryckerna de dricker efter träningen ej skadar kroppen. Och till de föräldrar som tror samma sak – att dagligt intag av socker är ofarligt.

Vad är socker?

Socker är en söt substans som kommer från växter, mestadels sockerrör och sockerbetor. Det är en stor kolhydrat som kallas sackaros och består av två mindre kolhydrater som kallas fruktos och glukos. Socker har inget näringsvärde – inget protein, vitaminer, mineraler eller fibrer.

Vad händer med min kropp när jag äter socker?

Socker, framförallt vitt, raffinerat socker, åker snabb ut i blodet eftersom det saknas näringsämnen eller fibrer som kan sakta ner processen. Din kropp kämpar sedan med att bearbeta sockret i hopp om att återställa blodets pH-värde.

För att bearbeta sockret, släpper kroppen (via bukspottkörteln) ut ett hormon som kallas insulin och gör att ”dörrar öppnas” i blodkärlen. Dessa ”dörrar” gör att sockret lämnar blodet som därmed får ett mer balanserat pH-värde.

Om du äter mycket socker tvingas dock insulinet arbeta på övertid, vilket gör att blodsockret istället kan bli för lågt och då reagerar hjärnan. Du kan känna dig trött och grinig eller upprörd och orolig, och detta kan leda till att du blir ännu mer sugen på socker.

Vilka kortsiktiga hälsoeffekter har socker?

Socker skapar kraftig obalans i kroppen / blodet vilket kan göra det svårt att fokusera.

Om insulinet gör sitt jobb men sänker blodsockernivån lite för mycket, kan du bli irriterad och lynnig, vilket gör det ännu svårare att koncentrera och lära sig. Socker kan även ge dig en huvudvärk eller få dig att känna dig sjuk.

Socker sänker kroppens pH-värde vilket gör att immunförsvaret blir lägre och förkylningar, influensor och andra sjukdomar kan uppstå. Du kommer känna dig bättre och ha mer energi utan en överbelastning av socker i kosten / kroppen.

Vilka långsiktiga effekter har socker?

Raffinerat socker har kopplats till följande sjukdomar och hälsokomplikationer:

 • Typ 2-diabetes
 • Hjärtsjukdomar
 • Högt blodtryck
 • Cancer
 • Depression
 • Fetma
 • Allergier
 • ADD / ADHD
 • Astma
 • Artrit
 • Demens

Vilka livsmedel innehåller socker?

Studier visar att tillsatt socker finns i över 70% procent av förpackade livsmedel. FDA (USA’s motsvarigheten till Livsmedelsverket) har en lista med över 3.000 livsmedelstillsatser i förpackade livsmedel. Socker är den näst vanligaste bakom salt.

Fettsnål mat har ofta extra mycket tillsatt socker för att bidra till att stärka smaken. Färgglada livsmedel med färgämnen har vanligtvis också tillsatt socker.

Är det OK att äta frukt?

Allt från naturen är OK.

Att äta hela frukter är bättre pga att deras fibrer saktar ner matsmältningen (vilket gör att mindre socker åker ut i blodet).

Vissa fruktjuicer om går att köpa saknar fibrer och därför frigörs sockret snabbt i blodet och orsakar en kraftigare obalans.

Vissa fruktjuicer har även tillsatt socker. Ett glas äppeljuice kan innehålla upp till 24 gram socker. Vissa juicesorter innehåller lika mycket socker som läsk.

Jag är diabetiker, bör jag tänka annorlunda?

Diabetiker bör vara försiktiga med både juice och frukt. Ovanjord grönsaker är det bästa alternativ eftersom de innehåller mindre socker och mer vitaminer / mineraler.

Orsakar socker hål i tänderna?

Socker skapar ett lägre pH-värde i munnen vilket kan skada tandens emalj, vilket på sikt kan orsaka karies, dvs hål i tänderna.

Men om jag borstar tänderna riktigt noga då?

För att bli av med symtom är det bäst att utesluta källan till ”problemet”. Undvik livsmedel med lågt pH-värde, dvs. vitt socker, vitt mjöl, läsk, kolsyra m.m.