Sockerchocken bland de röda favoriterna

Postades den 27 juni, 2016

Huruvida påståendet om att rött vin är bra för hälsan är sant eller inte låter vi vara osagt. Vi kan däremot konstatera att det är stora skillnader i det enorma utbudet. SvD’s vinskribent Mikael Mölstad var nära att få en sockerchock när han gick igenom de mest populära röda boxvinerna och ser tydliga kopplingar till snabbmatens effekt på vår hjärna.

De tio mest sålda röda boxarna på Systembolaget säljer en volym av över 20 miljoner liter per år till ett värde av närmare 1,4 miljarder kronor. Vad är det som gör just dessa vinsorter så otroligt populära?

Svaret är socker. Massor av socker.

Traditionellt sett har ett rött vin en mycket låg sockerhalt; max 1–2 gram socker per liter. Men Systembolagets storsäljare skiljer sig markant. De röda tio-i-toppboxarna snittar runt 8 gram socker per liter. Omräknat till sockerbitar innehåller trelitersboxarna i snitt runt åtta sockerbitar. Det värsta exemplet innehåller ca 13 st bitar.

”Tack vare sötman smakar v­inet, helt enkelt, jättegott. Och då vill vi gärna dricka mer av samma vin. Det är precis samma effekt som får oss att konsumera processad snabbmat för miljarder varje år. I maten är det vissa proportioner mellan socker och fett som triggar hjärnan. I vinet ger förhållandet mellan socker och alkohol samma effekt.”

Mikael’s krönika i SvD: Röda favoriter som är rena sockerchocken

På Systembolagets webb och app finns sockerhalten angiven för dig som vill hålla koll.